Brüsszel már érdeklődik a távközlési válságadóról

2010.10.22. 14:37

Az Európai Bizottság egyelőre csak érdeklődik a távközlésre kivetett 61 milliárd forintos válságadóról, de a megkeresés arra is figyelmeztet, hogy bármilyen külön sarcolás tilos, ha az nem kötődik az ágazat működéséhez.

Elküldte megkeresését az Európai Bizottság a magyar hatóságoknak a távközlési válságadóval kapcsolatban - jelentette be a testület szóvivője, Jonathan Todd pénteken. Elmondta, egyelőre puszta tájékozódásról van szó: azt remélik, hogy a válaszban magyar részről részletesen megvilágítják a tervezett intézkedéseket ezen a területen.
   
A levél egyébként emlékeztet az uniós tagországok jogszabályban foglalt kötelezettségére - tette hozzá Todd, megismételve, hogy az érintett EU-irányelv tiltja a különadóztatást a távközlésben, ha annak célja nem kötődik közvetlenül az ágazathoz.
   
Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy a kormány további válságadókat kíván bevezetni, amelyet a távközlési, illetve telekommunikációs, az energetikai szektor és a kereskedelmi áruházláncok fizetnek be a költségvetésbe. A távközlési, illetve telekommunikációs szektor 2010-2012 között évi 61 milliárd forintot fizetne be. A válságadókról itt olvashat bővebben.