Nem mozdította a forintot a kamatdöntés

Vágólapra másolva!
A forint hétfőn délelőtt erősödött a külföldi kulcsdevizákkal szemben, délutánra azonban gyakorlatilag elpárolgott a magyar pénz előnye. A magyar jegybank kamatdöntése nem befolyásolta az árfolyamot.
Vágólapra másolva!

Hétfőn 17 órakor egy euró 274 forintot, egy dollár 196 forintot, egy svájci frank pedig 201,70 forintot ért. Kevéssel 14 óra után egy euróért 273,40 forintot kértek a devizapiacon, ekkor a svájci frank 200,65 forintba került, a dollárért pedig 194,80 forintot kellett adni.

Pénteken este az euró még 274,68, a svájci frank 201,30, a dollár 196,99 forintba került, hétfő reggel pedig 274,30, 200,80, és 195,50 forintot kellett adni az említett devizákért.

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője az [origo]-nak azt mondta: a magyar jegybank 5,25 százalékos kamatot szinten tartó, várakozásoknak megfelelő döntése nem befolyásolta az árfolyamot, a fontosabb kurzusok a döntés után ugyanott voltak, ahol előtte. "A piacon alig van mozgás, a forint erősödött, ami annak fényében meglepő, hogy az euró a nemzetközi piacon gyengült a dollárral szemben, az amerikai deviza erősödése pedig nem szokott kedvezni a forintnak" - tette hozzá a szakember.

Erősödhet a forint

A Raiffeisen hétfői elemzése szerint a forint felértékelődését segítette, hogy a svájci frank két és fél hónapos mélypontra gyengült az euróval szemben, ennek eredményeként került 200 forint közelébe a kurzus. Emellett az is kedvez a forintnak, hogy a régióban a román lej és a cseh korona is erősödött.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője piaci kommentárjában azt írta, hogy a hétvégi G20-as találkozó résztvevői a protekcionista
magatartástól (ami a szabad kereskedelem korlátozásához vezetne) elzárkóztak, így az exportorientált fejlődő piaci országok devizái erősödtek. Ennek hatására erősödött a forint is. Sörös szerint a forint árfolyamát a kamatdöntés utáni nyilatkozatok befolyásolhatják az
irányokat, de várhatóan marad a 270 felé erosödő forint.

A Dow Jones hírügynökségnek hétfőn reggel nyilatkozó elemzők szerint az adóintézkedésektől a deficitcélok hitelessé váltak, ez egyelőre támogatja a forintot, akkor is, ha a különadók középtávon lassíthatják a gazdasági növekedést és nagyobb inflációt okozhatnak, illetve nem tudni, hogyan állítja a kormány hosszabb távon is fenntartható pályára a költségvetést. A hírügynökség által megkérdezett szakértők azonban azt is elmondták, hogy hétfőn a fenti tényezőktől függetlenül akár gyengülhet a forint, ha folytatódik a dollár múlt hét végén kezdődött korrekciója, erősödése a főbb devizákkal, köztük az euróval szemben.