Takarékosság és öngondoskodás Magyarországon

Vágólapra másolva!
A magyarok bő többsége nem tesz félre, de a lakosság felének erre esélye sem lenne, ugyanis hó végére egyetlen fillérje sem marad a rezsiköltségek és a hiteltörlesztések miatt. Az öngondoskodás kultúrája eddig sem volt túl fejlett, és a kormány napokban bejelentett nyugdíjtervei jó eséllyel még hátrébb szorítják a távlatos gondolkodást. Lehetőség pedig lenne spórolni, két évtizeddel ezelőtt ugyanis szinte csak gépkocsi-betétkönyvbe lehetett tenni az el nem költött pénzt, manapság pedig megtakarítási termékek garmadája áll rendelkezésre.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

A Takarékossági Világnappal kapcsolatos cikkeink:

Részvény, ingatlan, arany - befektetések a rendszerváltás óta

Hogyan állna ma az egyszeri befektető, ha húsz éve a pesti tőzsdén részvényekre költi el a megtakarított pénzét, magyarországi lakóingatlant vesz belőle, esetleg aranyba fekteti? Játék a számokkal két mozgalmas évtized után.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő megtakarítási formát?

Ha előre gondolkozva szeretnénk felkészülni kiadásainkra, érdemes a különböző megtakarítási lehetőségekből válogatni. Már rövid távon is jól jöhet, ha nem elszórjuk a pénzünket, hanem inkább kamatoztatjuk, hosszú távon pedig komoly növekményt érhetünk el a kamatos kamatnak köszönhetően. Tekintse át, hogy milyen megtakarítási formák közül választhat!

Pofon vagy mankó? - A kormány nyugdíjtervei és az öngondoskodás

A parlament hétfőn elfogadta az 1998-tól érvényes nyugdíjrendszert alapjaiban átszabó jogszabályokat, és bár egyéni megtakarítások kerülhetnek ezáltal az állami kasszába, de az elemzők körében mégsincs egyetértés az öngondoskodásra gyakorolt hatásokkal kapcsolatban. Van, aki szerint pofont kapott a távlatos gondolkodás, de van olyan vélemény is, hogy most jöhet el a valódi öngondoskodás ideje.

A magyarok fele egy fillért sem tud félretenni

Nincs félretett pénze a magyarok háromnegyedének, a megtakarítással nem rendelkezők hatvan százaléka pedig akkor sem tudna spórolni, ha megszakadna - a hó végére ugyanis minden pénze elfogy. Kevesen hisznek a pénzügyi szakembereknek, sokan inkább a rokonokra hallgatnak a pénzügyi döntéseik során. Egy felmérés szerint a nyugdíjas évek egzisztenciális sokkot hozhatnak, ha nem terjed el az öngondoskodás.

Gépkocsi-betétkönyvtől a unit-linked biztosításig - a spórolás húsz éve

Húsz évvel ezelőtt alig pár megtakarítási termék között válogathattak az emberek, azóta jelentősen bővült a paletta. A Nemzetközi Bankárképző alelnöke szerint az állampapírok és a jelzáloglevelek előtt van még fejlődési lehetőség, és elég havonta pár ezer forintot félretenni, a későbbiekben ez a pénz csodát tehet.