Újabb amerikai céget államosított Venezuela

Vágólapra másolva!
Ötven éve Venezuelában működő amerikai céget államosított a dél-amerikai ország elnöke, Hugo Chávez. Az üveggyártásban tevékenykedő Owens-Illinois előtt az olajiparban és a mezőgazdaságban is számos hasonló lépésre került már sor.
Vágólapra másolva!

Venezuelában környezetszennyezésre és a dolgozók kizsákmányolására hivatkozva államosították az amerikai Owens-Illinois üvegipari társaság leányvállalatát.

A kisajátítást Hugo Chávez elnök egy, az állami rádióban közvetített kormányértekezleten, jelentette be, és azzal indokolta, hogy a köztulajdonba vett cég "amerikai tőkével működött, évekig kizsigerelte a dolgozókat és szennyezte a környezetet". Az Owens-Illinois a világ vezető csomagolóüveg-gyártója, 21 országban van jelen, venezuelai érdekeltsége 50 éve működik.

Az 1999-ben hatalomra került Chávez ágazatok sorában rendelt el már államosítást, úgynevezett forradalmi programjának részeként. Az olajiparban milliárd dolláros nagyságrendben államosította a magánvállalkozások - főként külföldi cégek - vagyonát és készleteit, a mezőgazdaságban pedig több mint 3 millió hektár termőföld köztulajdonba vételét rendelte el.

Az államosításokért esetenként kártérítést fizet a caracasi vezetés. A svájci Holcim cementgyártó óriáscég, például, 650 millió dollárt kap, miután leányvállalatának elkobzása miatt bepanaszolta Venezuelát a nemzetközi beruházási jogviták rendezéséről szóló nemzetközi egyezmény békéltető testületénél (International Centre for Settlement of Investment Dispute).