Lemondott a GVH két elnökhelyettese

Vágólapra másolva!
Egy nappal azután, hogy az Alkotmánybíróság megerősítette mandátumukat, lemondott a versenyhivatal két elnökhelyettese. Ezt Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő jelentette be, egyúttal közölte, az elnök már javaslatot tett a két utódra, akiket a parlament gazdasági bizottsága akár már ezen a héten meghallgathat.
Vágólapra másolva!

Lemondott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két elnökhelyettese, Gadó Gábor és Wallacher Lajos - közölte szerdán Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Egyúttal bejelentette, Nagy Zoltán, a versenyhivatal elnöke javaslatot tett Orbán Viktor kormányfőnek két új elnökhelyettes kinevezésére.

A két jelölt Horváth Zoltán számvevő tanácsos és Tóth András egyetemi adjunktus. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint Horváth Zoltán az Állami Számvevőszék számvevő tanácsosa, 1991-1997 között az agrárminisztériumban dolgozott, 1999-től pedig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában. Tóth András egyetemi adjunktus, ügyvéd, 2002 és 2007 között már dolgozott a GVH-nál.

A miniszterelnök arra kérte Kövér László házelnököt, intézkedjen arról, hogy a két elnökhelyettes-jelölt gazdasági bizottsági meghallgatása még a héten megtörténjen, és ha az sikeres lesz, akkor a kormányfő javaslatot fog tenni Schmitt Pál köztársasági elnöknek a kinevezésükre - ismertette a szóvivő.

Az Alkotmánybíróság (Ab) éppen kedden döntött arról, hogy a parlament által elfogadott, az elnökhelyettesek mandátumát érintő szabály alkotmányellenes. Az Ab kimondta, hogy az elnök mandátumának lejártával nem szűnik meg a helyetteseké - ha ez a törvény hatályban maradt volna, a tavaly hat évre kinevezett két szakembernek 2011-ben megszűnt volna a mandátuma.