Milliárdos bírság a liszt árának egyeztetéséért

Vágólapra másolva!
"Kőkemény" kartellben való részvétel miatt közel 2,3 milliárd forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal 16  magyarországi gabonafeldolgozó vállalkozásra. A cégek felosztották egymás között a piacot és egyeztették a liszt árát.
Vágólapra másolva!

Kartelleztek, ezért összesen 2,3 milliárd forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 16 hazai gabonafeldolgozó vállalkozásra. A GVH szerint az érintett cégek 2005 februártól 2008 áprilisig egyeztették egymással egyes malmi búzaőrlemények árát, illetve felosztották egymás között a piacot.

A versenyhivatal szerint az érintett cégek többsége (Cerbona, Diamant, Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt., Gyermely Zrt., Hajdúsági Gabonaipari Zrt., Ócsai Malom Kft., Júlia-Malom Kft., Pannonmill Malomipari Zrt., Sikér Zrt., Szatmári Malom Kft., Abo Mill, Szécsény-Mill Kft.) folyamatosan részt vett a jogsértésben. Öt vállalkozás (Cornexi, Budai Malomipari Kft., Ga-Bo Kft., Lamepé Kft., Mária-Malom Kft.) kapcsán a versenyhatóság rövidebb időszakra vonatkozóan állapított meg jogsértést.

A GVH megállapítása szerint a malmok országos találkozókat tartottak, melyeken az országos malomipari kapacitás 70-80 százalékát képviselő vállalkozások vettek részt. Emellett regionális szinten is zajlottak egyeztetések, kisebb malmok részvételével. Az egyeztetések tárgya a malmi búzaőrlemények, a liszt és a korpa ára, annak esetleges emelése és az áremelés végrehajtása (módja, időzítése) volt. Megbeszélték, hogy emelik-e, hány forinttal és mikortól a liszt árát.

A versenyhivatal szerint a kartell - ezen belül az ár- és piacfelosztó megállapodás - a legsúlyosabb jogsértésnek minősül a versenyjogban, amely a fogyasztókat károsíthatja. Az összejátsztás ebben az esetben ráadásul egy alapvető élelmiszeripari terméket érintett. A GVH a bírság kiszabása során figyelemmel volt az adott élelmiszergazdasági ágazat sajátosságaira, és egyes vállalkozások különösen nehéz pénzügyi helyzetére is.