Több hónapos mélységben a svájci frank

Vágólapra másolva!
A forint az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött pénteken, ennek köszönhetően a svájci frank árfolyama továbbra is a 200 forintos lélektani határ alatt mozog, amire legutóbb június elején volt példa.
Vágólapra másolva!

Pénteken 18 óra előtt nem sokkal az eurót 271,30 forint alatt jegyezték a devizapiacon, szemben a csütörtök esti és péntek reggeli 273,30 forinttal, azaz 2 forinttal csökkent az európai deviza értéke.

A svájci frank csütörtök este 199,80 forintba került, péntek hajnalban 199,50 forintot kértek érte, pénteken kora este pedig 198,30 forintnál volt a kurzus, tehát a csütörtökön a 200 forintos lélektani határ alá kerülő frank tovább gyengült a pénteki kereskedésben. Ez több hónapos mélypontot jelent, legutóbb ugyanis 2010 június első napjaiban volt 200 forintnál olcsóbb a frank. (A frank árfolyama azért különösen fontos, mert a magyar lakosság jellemzően ebben a devizában adósodott el az elmúlt években.) A dollár a csütörtök esti 196,30 forintról 195,30 forintra gyengült.

A büdzsé és a Fed irányíthatja a forintot a következő napokban

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője az [origo]-nak elmondta, a délelőtti órkban mininális aktivitás volt a piacon, elsősorban a nemzetközi árfolyamozgásokat követte a forint. Dél előtt azonban megjelent egy nagy piaci szereplő, aki komoly tételben vásárolt forintot euróért, ez pedig lökést adott a magyar deviza árfolyamának. "Emiatt került az euró 272 forint alá" - tette hozzá a szakember.

A nap elején elemzők még azzal számoltak, hogy a magyar idő szerint kora délután megjelent amerikai GDP-adat megmozgathatja az árfolyamokat. Sörös Csaba, a Takarékbank szakértője közölte, az amerikai GDP a várakozásoknak megfelelően 2 százalékkal növekedett a második negyedévben mért 1,7 százalékos bővülés után. Összességében tehát se jónak, se rossznak nem mondható az adat, ezért nem okozott nagyobb felfordulást a devizapiacon. Az euró dollárhozm mért árfolyama 1,3850 körül szintekről 1,39 fölé emelkedett, a forint euróval szemben pedig 272 forint alatt mozgott az adatközlés után - tette hozzá Sörös.

A piac emellett a jövő évi magyar költségvetés sarokszámaira és a konkrétumokra vár, melyek kompenzálni tudnák a növekvő kockázati tényezőket. - közölték a Commerzbank elemzői pénteken. (Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szombaton 11 órakor ismerteti a az adatokat.) A pénzintézet prognózisa szerint, ha a piaci befektetőknek tetszenek a büdzsében szereplő számok, akkor az euró még közelebb kerülhet 270 forintos szinthez, ellenkező esetben a 275 forint irányába mozdulhat el a kurzus. (Csütörtökön egyébként erősödött a forint, a délelőtti jegyzéshez képest majdnem két forinttal lett olcsóbb az euró, ráadásul napközben a 270-es szint alá is benézett az árfolyam.)

A Fed is beleszólhat

Kolba Miklós azt is elmondta, hogy a nemzetközi porondon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jövő heti ülésére várnak. Az amerikai jegybankárok a következő héten dönteni fognak a kamatról és az úgynevezett mennyiségi lazításáról. Utóbbi azt jelenti, hogy a Fed kötvényvásárlásokkal pénzt pumpál a rendszerbe a gazdaság felélénkítése érdekében. A döntés, illetve a program értékéről szóló bejelentés alapvetően befolyásolhatja a dollár árfolyamát, ha az amerikai deviza gyengül, az kedvezhet a forintnak, ha erősödik, az felőersítheti a kockázatkerülést a gloáblis piacon, ami negatív irányba viheti a forintot.


Szeptemberben remek formában volt a forint

A magyar szempontból tehát a költségvetés számait figyelik leginkább a befektetők. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptermber elején közölte, hogy Magyarország tartani fogja az idei évre és 2011-re kitűzött 3,8, illetve 3 százalék alatti GDP-arányos hiánycélt. Ezt később a miniszter mellett Orbán Viktor miniszterelnök is megerősítette, a hiánycél tartására vonatkozó kormányzati ígéreteket pedig kedvezően fogadta a piac, a forint ugyanis jelentősen erősödött: szeptember és október eleje között a forint öt százalékkal ment feljebb az árfolyama, ez pedig a legjobb eredmény volt a Bloomberg hírügynökség által 25 feltörekvő piaci valuta között.

Október elején azonban megtorpant a lendületes erősödés, részben azért, mert a piacokat elbizonytalanították a kormány második akciótervében szereplő lépések, köztük a válságadók és a magán-nyugdíjpénztári befizetések állami rendszerbe történő irányítása. Külföldi beszámolók szerint a bejelentett lépéseket a piac növekedésellenesnek tartja, ráadásul az intézkedések csak a bevételi oldalt javítják, miközben a kiadási oldalon is lépéseket kellene tenni. Kopits György, a Magyar Költségvetési Tanács elnöke hétfőn azt nyilatkozta, hogy tartósan csökkentik a közszolgáltatásokkal szembeni igényeket, így a nyomást az államon az államháztartás fenntarthatósága érdekében.

A forint útja

Szeptember elején - a hiány tartásáról szóló bejelentés előtt - az eurót még 287 forinton jegyezték a devizapiacon, a svájci frank és a dollár pedig 220 forint felett járt. Október első napjaiban pedig már májusi szinteken mozgott a forint: az euró ekkor 270 forint alatt is megfordult, a svájci frank 206, a dollár pedig 200 forint felett mozgott. A svájci frank jelentős értékvesztése azzal magyarázható, hogy az euróval szemben is vesztett értékéből, a szeptemberi forinterődöséhez pedig a kedvező nemzetközi hangulat is hozzájárult.