Pénzügyi gondokkal küzd a Las Vegas-i gigaberuházás

Vágólapra másolva!
Fizetésképtelenség fenyegeti a tavaly decemberben Las Vegasban megnyitott City Center kaszinó-komplexumot, Ausztrália és India is emelte irányadó kamatát negyed százalékponttal; megdrágult Írországnak és Portugáliának a hitelfelvétel - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Pénzügyi problémákkal küzd a tavaly decemberben Las Vegasban megnyitott City Center kaszinó-komplexum, ami annak fényében nem meglepő, hogy ebben az évtizedben egyre csökken a városba látogató turisták száma. Az óriásberuáhzás tulajdonosai most azon küzdenek, hogy valahogyan megoldást találjanak a projekt pénzügyi problémáira - írja a Wall Street Journal.

A 8,7 milliárd dolláros beruházás, melyben hotelépítés, öröklakások, kaszinók és óriás bevásárlóközpontok építése is szerepel, a legnagyobb magánalapítású építési projekt az Egyesült Államokban. Azok a tervek, hogy új korszakot nyitnak a városi életnek a játékvárosban, most összeomlani látszanak. Nyáron már tanulmányozták a hatását, végül nem fogadták el a háromból két hotel bezárásának ötletét - derül ki a lap birtokába került dokumentumokból.

Ezekből kiderül az is, hogy megoldásokat keresnek a komplexum 1,8 milliárd dolláros adósságára is, mely megkívánná a tulajdonosoktól, hogy több pénzt keressenek, mint ami most lehetetlenségnek látszik. Ha ez nem sikerült, akkor jövő év közepére fizetésképtelenné válhatnak.

Kamatemelés Ausztráliában és Indiában

Ausztrália és India is emelte irányadó kamatát negyed százalékponttal az emelkedő infláció miatt aggodalmak miatt - írja a BBC News Online. Az ausztrál központi bank 4,5 százalékról 4,75 százalékra emelte a kamatot, mely május óta volt változatlan. A lépés meglepte a piacokat. Ausztrália az egyetlen fejlett ország, amelyet elkerült a recesszió. Hasznot húzott az energia és bányaiparából, melyet az erős kínai kereslet is támogatott.

India az idei hatodik kamatemelését hajtotta végre, ami kevéssé érte váratlanul a piacot. Az irányadó kamat így 6,25 százalékra nőtt a korábbi hatról. A bank közleménye szerint a további emelés valószínűsége "viszonylag alacsony".

Dráguló hitelfelvétel Dublinnak és Lisszabonnak

Megdrágult Írországnak és Portugáliának a hitelfelvétel, mivel a befektetők megijedtek azon európai javaslatoktól, melyet arra kényszerítenék őket, hogy nagyobb részt vállaljanak a veszteségekből a jövőbeli állami kisegítések esetén - írja a Financial Times.

Úgy tűnik, az embereket sokkolta az ötlet, hogy a jövőben átstrukturálják az eurózóna adósságát, noha az nem meglepetés - mondta a lapnak Erik Nielsen, a Goldman Sachs elemzője. A piacok különösen aggódnak amiatt, hogy a hitelfelvételi költségek annyira megnőnek - különösen Írország és Portugália számára -, hogy nem marad más választásuk, mint az Európai Unió kisegítő alapjához fordulni.