Londoni elemzők: a nyugdíjelteréssel jelentősen csökken az államadósság

Vágólapra másolva!
A jövő évi költségvetési tervezetben szereplő - főleg a nyugdíjrendszert érintő - intézkedések révén jelentősen csökkenhet a magyar államadósság-ráta - vélekedtek keddi értékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik ugyanakkor hosszabb távon megnövekedett finanszírozási kockázatokat is látnak.
Vágólapra másolva!

Ha a magyar kormány feltételéezése szerint megvalósul az, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok 90 százaléka visszalép az állami rendszerbe, azzal a magyar GDP 9 százalékának megfelelő vagyon kerülne át állami kezelésbe. A vagyon jelentős részének adósságcsökkentésre történő felhasználásával a JP Morgan számításai szerint a GDP-arányos közadósságráta a jelenlegi 82 százalékról 77 százalékra csökkenhetne - írja legfrisebb elemzésében a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege.

A ház elemzői szerint a nem forinteszközökben, valamint részvényekben fekvő vagyon átváltásával még tovább csökkenhet az adósság, és felhajtóerőt adhat a forintnak is.

A JP Morgan számításai szerint ugyanakkor az egységes jövedelemadó bevezetése, valamint a válságadók kifutása okozta bevételkiesés 2013-tól a GDP-érték 2-3 százalékával növelheti az államháztartási hiányt, éppen akkor, amikor tetőzik az adósságtörlesztési teher.

25-30 ezres leépítés

Az állami szférában 25-30 ezres létszámleépítés lesz jövőre, és a fizetések sem fognak emelkedni a 2011-es költségvetés eredményeként, amelyet szombaton nyújtott be a parlamentnek Matolcsy György gazdasági miniszter. Matolcsy szerint ez a "talpra állás" költségvetése, amellyel jól járnak a családok és a vállalkozások. A tervekben az is szerepel, hogy Magyarország most először tartani fogja az EU által is megkövetelt, 3 százalék alatti költségvetési hiányt.

Matolcsy tájékoztatójában a legnagyobb újdonság a létszámcsökkenésről szóló konkrétumok volt, a többi részlet nagyjából megfelel a korábbi nyilatkozatoknak. A költségvetés sarokszámai szerint az Európai Unió által figyelt úgynevezett eredményszemléletű hiány 2,94 százalék lesz 2011-ben, míg a pénzforgalmú hiány, amely csak az adott évi számlákat veszi figyelembe, 2,8 százalék. A Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződésben ez utóbbi hiánycélt vállalta Magyarország, így ennek a feltételnek is megfelel.

Ambiciózus növekedési várakozások

A harmadik sarokszámot az úgynevezett elsődleges egyenleg jelenti, amely a költségvetés kamatfizetés nélküli mérlegét jelenti. Matolcsy György azt mondta, hogy 0,8-0,9 százalékos többlete lesz a költségvetésnek a kamatfizetést nem számolva. Az adósság kamatkiadásai 1055 milliárd forintot tesznek ki, de a többlet miatt a végső hiány ennél kevesebb, 834 milliárd forint lesz - a tervek szerint.

A nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint a költségvetés tervezésekor 3 százalékos GDP-növekedéssel számoltak, amit "ambíciózus, de reális" célnak nevezett. Az infláció mértékét 3,5 százalékos éves ütemmel kalkulálták be a minisztérium szakemberei. A miniszter hozzátette, hogy csökkenő államadósságot hoz a jövő évi költségvetés. Az IMF korábban jelezte, szerinte a 3 százalékos GDP-növekedés túl optimista.