Moszkva az EU segítségét kérte a Mol-részvények ügyében

Vágólapra másolva!
Az orosz Szurgutnyeftyegaz konszern által vásárolt Mol-részvénycsomag körüli helyzet megoldásában az Európai Unió segítségét kérte Igor Szecsin orosz  miniszterelnök-helyettes a Günther Oettinger uniós energiaügyi biztossal tartott találkozón kedden Moszkvában.
Vágólapra másolva!

Szecsin feltétlenül szükségesnek nevezte annak a kérdésnek a megoldását, hogy a Szurgutnyeftyegaz élhessen a piaci körülmények között másfél éve vásárolt részvények tulajdonosi jogaival.

"Az évi 65 millió tonna kőolajat kitermelő Szurgutnyeftyegaz tulajdonosként való belépése kétségtelenül erősíteni fogja a Mol piaci helyzetét a nyersanyaggal való ellátás terén" - mondta Szecsin a megbeszélésről kiadott közlemény szerint, és reményének adott hangot, hogy az Európai Unió részt vállal a kialakult helyzet megoldásában. Az uniós biztos kijelentette, hogy a felvetett kérdéseket a lehető legalaposabban meg fogja vizsgálni.

Október 22-én Fellegi Tamás már többedszerre cáfolta, hogy a kormány tárgyalna a Szurgutnyeftyegazzal a Mol-ban való részesedésének megvásárlásáról, de a fejlesztésért és vagyongazdálkodásért felelős tárca azt is egyértelművé tette, hogy a kormány nem tett le a részvények megszerzéséről. Egy nappal a minisztérium bejelentése előtt Vlagyimir Putyin orosz kormányfő moszkvai látogatásra hívta meg Orbán Viktort egy neki megfelelő időpontban.

Az MVM venné meg a Mol-pakettet?

Az [origo]-nak nyilatkozó elemzők szerint a szükséges pénz előteremtése lehet az egyik kritikus pont a Mol-pakett állami felvásárlásánál. A költségvetési hiány feltehetően nem veszélyeztetné az ügylet, de az államadósság emelkedne, ha a piacról finanszíroznák.

A Népszabadság október 25-i információi szerint nem közvetlenül az állam, hanem egy cége, a Magyar Villamos Művek (MVM) szerezheti meg a Mol 21 százalékos részesedését az orosz Szurgutnyeftyegaztól. Ez a megoldás nem növelné az államadósságot.

Az orosz-uniós megbeszélésen szó volt az orosz-EU energiaügyi párbeszéd küszöbön álló, 10. konferenciájának előkészítése kapcsán Oettinger javasolta, hogy a párbeszédet jelentős mértékben szélesítsék ki, és meghívta az orosz szakértőket, hogy vegyenek részt a 2050-ig szóló hosszú távú uniós energiaügyi stratégia kidolgozásában.

Egy csomagban intéznének el mindent

A magyar kormány egy csomagban akar megállapodni az orosz vezetéssel a kétoldalú egymüttműködés kérdéseiről és ha jól haladnak a tárgyalások, ennek lezárását jelentheti novemberben egy miniszterelnöki találkozó - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy októberi sajtóbeszélgetésen.

A miniszter kifejtette, hogy a csomagról folyó egyeztetéseken szó van az energiapolitikáról, a Malévről, a későbbi metróépítkezésbe való orosz bekapcsolódásról, a mezőgazdasági együttműködésről, kutatói ösztöndíjakról, a széles nyomtávú vasúti pálya meghosszabbításáról.



Szecsin felszólította az EU-t, hogy adja meg a stratégiai státust az Északi és a Déli Áramlat gázvezetékeknek, amelyek kétségtelenül fokozzák az EU energetikai és környezetvédelmi biztonságát. A Nabucco vezeték tervére célozva kijelentette: "Oroszország támogatja az energiahordozók szállítási útvonalainak diverzifikálását, de ezen belül első sorban azokat a projekteket, amelyek gazdaságilag megalapozottak, hatékonyak, és világos, hogy milyen nyersanyagforrásra támaszkodnak".

Tanulmányozni kell az európai árképzést

Az orosz politikus tájékoztatta Oettingert az orosz cégek részvételéről külföldi projektekben, első sorban a német Ruhr Oel 50 százalékának megvásárlásáról, és javasolta, hogy az európai vállalatok vegyenek részt a kalinyingrádi atomerőmű építésében.

Ezen kívül Szecsin szükségesnek mondta az európai árképzés alapos tanulmányozását, mivel az orosz gáz exportára nem ritkán a tulajdonképpeni felhasználók által fizetett ár mindössze 30-40 százaléka.