Széleskörű takarékossági intézkedéscsomagot fogadott el szerdára virradóra a cseh képviselőház, a csomag jelentősen megnyirbálja a szociális támogatásokat. Visszamenőleg megadóztatják a lakástakarékosság állami támogatását, és adóköteles lesz az államfő jutaléka is. Az állam 40 milliárd koronát spórolna az intézkedésekkel.

A cseh képviselőház több területet érintő megszorító intézkedéseket fogadott el szerda hajnalban. A megszorításokat négy jogszabály - munka és szociális ügyek, politikai pártok és mozgalmak, a lakástakarékosság állami támogatása, jövedelmi adó - módosításával érte el a kormánykoalíció. A lépéssel az államkassza jövőre több mint 40 milliárd koronát takarít meg.

A takarékossági csomagban a szociális támogatások széles körét nyirbálták meg: a jövőben csökken a szülési támogatás és csak a legszegényebb családok kapnak pénzt, kisebb lesz a gyereknevelési segély és csökken az eddig négyéves szülői szabadság ideje is. Kisebb támogatást fognak kapni a rokkantak is.

Betegség esetén az első három hétben a munkaadónak kell fizetnie a segélyt. Eddig két hétig fizetett a munkaadó. Betegsegélyre csak a betegség 21. napjától lesz jogosult az érintett. Öt százalékkal csökkentik a politikai pártok támogatását is a választásokon megszerzett mandátumokért. A lakástakarékosság állami támogatását visszamenőlegesen 50 százalékos adóval sújtják, és megadóztatják a kamatokat is.

Megadóztatják a nyugdíjas katonáknak és a rendőröknek járó szolgálati jutalékokat, és adóköteles lesz az államfő jutaléka is. Václav Klaus havi jövedelme ezzel mintegy 16 ezer koronával csökken. A havi jövedelemadó 100 koronával emelkedik. Ezt a pénzt az árvízkárok felszámolására kívánja felhasználni a kormány.

Módosítás gyorsított eljárásban

A módosításokat törvényalkotási szükséghelyzetben, tehát gyorsított eljárásban szavazta meg az alsóház. Amennyiben a szenátus is megszavazza és az államfő aláírja, január elsején lépnek életbe. A törvényalkotási szükséghelyzetet november első felére a kormány kérésére Miroslava Nemcová, a cseh képviselőház elnöke éppen azért hirdette ki, hogy a koalíció gyorsított eljárásban elfogadhassa a jövő évi megszorító csomagot.

A megszorító intézkedések célja, hogy a jövő évi költségvetés hiánya ne haladhassa meg a 135 milliárd koronát, azaz a bruttó hazai termék (GDP) 4,6 százalékát. Az idén 5,3 százalékos költségvetési hiányt várnak Csehországban.