JP Morgan: Csalódást keltőek a magyar költségvetési lépések

Matolcsy György, 2012-es költségvetési lyuk
Vágólapra másolva!
Magyarország alapvető költségvetési helyzete nem javult, annak ellenére sem, hogy a kormány elkötelezte magát a 3 százalék alatti jövő évi államháztartási hiány mellett - vélik a JP Morgan elemzői, akik szerint félő, hogy a tényleges növekedés elmarad a hivatalos várakozásoktól.
Vágólapra másolva!

Visszavette a magyar szuverén devizaadósság súlyozására adott befektetői ajánlását a JP Morgan bankház, azzal az indokkal, hogy "csalódást keltőnek" tartja a magyar kormány által ismertetett költségvetési lépések "elegyét", és szerinte a tervek túl derűlátó növekedési előrejelzésre épülnek.

A 2012-es költségvetési évvel kapcsolatos aggályokról szóló cikkünket itt találja, a Morgan Stanley elemzőinek szintén borúlátó prognózisáról pedig itt olvashat.

A JP Morgan londoni befektetési és elemző részlege közölte, hogy az általa vezetett globális feltörekvő piaci kötvényindex (EMBIG) modellportfolióján belül most piaci súlyozásra ajánlja a magyar küladósságot az eddigi, szeptember vége óta érvényben volt, kismértékben túlsúlyozott pozíció helyett.

A JP Morgan elemzése szerint Magyarország alapvető költségvetési helyzete nem javult, annak ellenére sem, hogy a kormány elkötelezte magát a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatti jövő évi államháztartási hiány mellett. A bejelentett intézkedések csökkentik ugyan a rövid távú finanszírozási igényt, ám szerkezeti jellegű kiigazítás hiányában növelik a hosszabb távú fenntarthatósági aggályokat - fogalmaznak a bankcsoport londoni elemzői.

A ház az általa látott problémák közül kiemeli, hogy a kormány a személyi jövedelemadó végleges csökkentésének hatásait olyan átmeneti adóintézkedésekkel tervezi részben ellentételezni, amelyek 2012-ben lejárnak, és ez a cég szerint veszélyezteti a 2013-tól kezdődő időszak kilátásait.

A JP Morgan által a magyar súlyozási ajánlás módosításához fűzött elemzés szerint a magyar közfinanszírozás megfelelő strukturális alapjainak megteremtéséhez és a 2013-ban jelentkező finanszírozási kockázatok mérsékléséhez vagy a strukturális államháztartási deficit csökkentését célzó, meghatározott kormányzati lépésekre van szükség, vagy arra, hogy a gazdasági növekedés meredek ívben, reálértéken legalább 5-6 százalékos ütemre gyorsuljon.

Az újonnan közzétett középtávú gazdasági előrejelzésekből a cég szerint úgy tűnik, hogy a kormány ez utóbbira "alapozza reményeit", mivel a hivatalos prognózisok jövőre 3, 2012-ben 3,5, 2013-ban pedig már 5 százalékos GDP-bővülést valószínűsítenek.

A JP Morgan elemzői azonban közölték: annak a kockázatát látják, hogy a tényleges növekedés elmaradhat a hivatalos várakozásoktól. A beruházásokat és az exportot - az autóipari csoportok által nemrégiben bejelentett termelésbővítési tervek nyomán - támogatja majd a megugró autógyártás, valamint a társasági adó csökkentése. A fő aggodalomforrás azonban a JP Morgan szerint az, hogy az egységes jövedelemadó bevezetése nem eredményezi majd a magánfogyasztási kiadásoknak a kormány által feltételezett gyors növekedését.