Napi Gazdaság: A cafeteriát is megnyirbálják a minisztériumokban

Vágólapra másolva!
Évi kétszázezer forintban maximálnák jövőre a köztisztviselők éves cafeteria-keretét, ami a minisztériumok többségénél a gyakorlatban jelentős csökkentést takar. A szakszervezet eközben a közalkalmazottakra is kiterjesztené az egységes cafeteriát - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az állami bürokrácia költéseinek visszafogása is szerepel a 2011-es büdzsé tervezetének indoklásában. A dokumentum szerint a kiadásokat 2011-ben legalább 5 százalékkal kell csökkenteni, több tízmilliárd forintos megtakarítást érve el ezzel.

A takarékoskodás jegyében jövőre nem tervezhető jutalom, a külső személyi juttatásokat a lehető legminimálisabb mértékre kell csökkenteni, az éves cafeteria juttatás pedig legfeljebb 200 ezer forint lehet fejenként, azaz havi kevesebb, mint 17 ezer forint - írja a Napi Gazdaság.

Ez a minisztériumok nagy részénél csökkenést jelent a dolgozók számára. Van, ahol az eddigi felére csökken a cafeteria juttatás, azonban például a volt gazdasági tárca munkatársai esetében az eddigi bő 800 ezer forintos keret csökken a negyedére.

Az APEH esetében viszont lehetőség nyílna emelésre, ugyanis az adóhatóság 15,6 ezer dolgozója jelenleg a minimális 192,5 ezer forintot kapja, ami miatt korábban demonstrációt is terveztek

Egységesítene a szakszervezet, de magasabb összeget

Az egységesítés elvét elfogadjuk, a mértékét nem - kommentálta a kormányzati terveket a lapnak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Fehér József elmondása szerint a cafeteria-rendszer bevezetésekor a szakszervezet ragaszkodott ahhoz, hogy a közszféra minden dolgozója ugyanakkora csomagot kapjon, bár ne a tervezett alacsony szinten. Fehér szerint igazságtalanság, hogy "míg egy óvónőnek köpeny sem jut, másutt 200 ezer forint a cafeteria". Persze arról nincs szó, hogy azoktól kellene elvenni, akik már kapnak ilyen juttatás - tette hozzá.