Világbank: Egyre könnyebb a magyar cégek élete

Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben több szempontból is könnyebb lett a magyarországi gazdasági társaságok működése, a javulás világviszonylatban is jelentős - áll a Világbank friss jelentésében. A nemzetközi szervezet szerint leginkább a befektetők védelme terén lenne még mit javítani.
Vágólapra másolva!

A legtöbbet előrelépő államok között van Magyarország a Világbank azon listáján, amely az üzleti környezet minősége alapján rangsorol. Az egy évvel korábbi helyezéshez képest Magyarország hat helyet javított, így jelenleg 46., Luxemburg és Puerto Rico között elhelyezkedve.

A Doing Business nevű jelentés sok, a cégek számára fontos körülményt figyelembe vesz, az adminisztrációs ügyintézés gyorsaságától és egyszerűségétől az adók, járulékok, illetékek nagyságán át egészen a jogi szabályozás biztonságáig és a hitelhez jutás feltételeiig.

Az élen továbbra is Szingapúr áll, Hongkong és Új-Zéland előtt. A lista első felét főleg fejlett nyugati országok foglalják el, de a 12. és a 13. helyen például Grúzia és Szaúd-Arábia található. A balti államok a 20. hely környékén helyezkednek el, szlovákia 41., Szlovénia 42., a 63. Csehországot viszont Ruanda és Kazahsztán is megelőzi.

Magyarország esetében az elmúlt időszakból a következő változásokat értékelte pozitívan a Világbank: az építési engedélyek kiadási idejének maximalizálása; az ingatlan-átruházási illetékek csökkentése; adócsökkentés és -egyszerűsítés; csődszabályok rugalmasabbá tétele. Az egyes szempontok szerinti rangsorok közül Magyarország a befektetők védelme témakörben áll a legrosszabbul, itt a 183 országból csak 63-at előz meg.