Elkerülheti Magyarország a leminősítést a nemzetgazdasági államtitkár szerint

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint Magyarország leminősítése elkerülhető, a versenyképesség javítása nélkül pedig nem lehet megoldani a magyar gazdaság problémáit.
Vágólapra másolva!

Magyarország elkerülheti a leminősítést, a kormány ugyanis teljesen elkötelezte magát a költségvetési hiány 3 százalékos szint alá csökkentése mellett - mondta Bécsben Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, akit a Bloomberg idézett.

Cséfalvay szerint a telekommunikációs, a kiskereskedelmi, a pénzügyi és az energetikai cégekre kivetett válságadókat ellensúlyozza a társasági adó csökkentése, ami javítja a magyar gazdaság versenyképességét. "A pénzügyi egyensúlytalanságok kezelése rövid távú megoldás, a versenyképesség javítása nélkül nem tudjuk megoldani a magyar gazdaságm problémáit" - mondta az államtitkár.

A Standard & Poor's hitelminősítő a múlt héten erősítette meg Magyarország adósosztályzatait, de a negatív kilátást, azaz a leminősítés esélyét továbbra is fenntartotta a cég. A hitelminősítő közölte, hogy a magyar államháztartási hiány csökkentésére tervezett kormányzati intézkedések - főleg a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos tervek - "nem javítják" a közfinanszírozási helyzet fenntarthatóságát.

A Moody's ebben a hónapban dönt a magyar államadósság besorolásáról. A Moody's július végén tette felülvizsgálati listára a magyar államadósságot, a listára azért került fel Magyarország, mert Budapestnek nem sikerült megegyeznie a nemzetközi hitelezőkkel a költségvetési célokról (erről itt olvashat részletesen). Magyarország besorolása jelenleg Baa1, ami három fokozattal van a bóvli kategória fölött, a Moody's nyári közleménye szerint a várható leminősítés mértéke egy fokozat lehet.

A Moody's a döntést akkor azzal indokolta, hogy nőtt a magyar költségvetési és gazdasági kiltásokkal kapcsolatos bizonytalanság. "A bizonytalanság Magyarország és az IMF, illetve az EU közötti tárgyalások megszakadásának következménye" - közölte júliusban a hitelminősítő. A Moody's szerint a magyar gazdaság sebezhető, mindenek előtt a magángazdaság és az állami szektor eladósodottsága miatt.

Dietmar Hornung, a hitelminősítő szakértője szerint a kormányzat elköteleződése a költségvetési hiányszámok tartása mellett jó hír, de a Moody's azt is vizsgálja, hogy a bejelentett intézkedések miképp szolgálják a gazdaság és a pénzügyek erősítését, a magyar gazdaság versenyképességét és a gazdaság alkalmazkodóképességét.