Szijjártó: Napokon belül elkészülnek a nyugdíjátlépési szabályok

Vágólapra másolva!
A kormány hamarosan dönt a magán-nyugdíjpénztárból az állami nyugdíjrendszerbe való átlépés pontos szabályairól - erről Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője beszélt szerdán a TV2 Mokka című műsorában.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági miniszter feladata, hogy napokon belül készítsen a kormány számára olyan előterjesztést, amely az átlépés pontos szabályait és a befizetések vezetésének mikéntjét szabályozza. Ez egy-két napon belül elkészül, tehát a kormány erről hamarosan dönteni tud - mondta Szijjártó Péter.

Elmondása szerint mindenkinek jóváírják majd azokat az összegeket, amelyeket befizetett. Arra számítanak, hogy "az emberek nagyon nagy többsége vissza fog térni a nyugalmat és biztonságot adó állami nyugdíjrendszerbe" - fogalmazott a miniszterelnök szóvivője.

Az országgyűlés október 25-én fogadta el a kormány azon javaslatát, amely a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremti annak alapját, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok tagdíját átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz irányítsák.

Szintén aznap fogadta el a parlament a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló, a fideszes Selmeczi Gabriella által jegyzett törvényjavaslatot. Az indítvány megnyitja a jelenlegi magán-nyugdíjpénztári tagok számára az átlépés lehetőségét az állami nyugdíjrendszerbe, megszünteti a pályakezdők magán-nyugdíjpénztárba való belépésének kötelezettségét, továbbá az elmúlt években a vegyes rendszerből nyugdíjba vonult emberek esetében megteremti az állami rendszerbe történő visszalépés utólagos lehetőségét.