Lépni fog az RWE a válságadók miatt

2010.11.11. 12:30

Idén 5 százalékkal nőhet a magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező német RWE energetikai konszern nyeresége. A jövőbeni kilátások viszont egyáltalán nem kedvezőek, mivel Németországban és nálunk is extraadók befizetésére kötelezték a céget. Az RWE válaszként a költségek és az osztalék csökkentésére készül.

A magyarországi földgáz-, villamos energia és vízellátásban is érdekelt német RWE energetikai konszern növelte nyereségét a harmadik negyedévben, és 5 százalék körüli profitnövekedést vár az év egészére, de arra számít, hogy a következő időszak nehéz lesz az újonnan kivetett extra adók miatt. A társaság a július-szeptemberi időszakban 594 millió euró adózott nyereséget ért el, 4,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A bevétel 14,8 százalékkal 10,77 milliárd euróra nőtt a csütörtökön megjelent beszámoló szerint.
   
"Szép osztalékra van kilátás" 2010-ben - áll a társaság honlapján közzétett beszámolóban. A cégvezetés arra számít, hogy a nyereség az idén 5 százalék körül nő a tavalyihoz képest. Ezt támasztják alá a január-szeptember között elért eredmények is; a harmadik negyedév végéig összesen 2,64 milliárd euró volt a profit, 5,5 százalékkal meghaladva az előző évit. A bevétel 38,51 milliárd volt, 14 százalékkal több a tavalyinál.
   
A következő évek azonban nehéznek ígérkeznek, elsősorban a nukleáris fűtőelemekre Németországban kivetett extra adó miatt, amely 2011-től évi 600-700 millió euróval terheli meg a társaságot. Jürgen Grossmann vezérigazgató a részvényeseket tájékoztató levelében azt írta, hogy az RWE igyekszik ellensúlyozni az új terheket. "Egy valami azonban már most biztos: nem tudjuk teljes mértékben semlegesíteni a nyereségcsökkentő hatást" - írta a vezérigazgató. Korábban az RWE azt közölte, hogy egyebek mellett az osztalék visszafogására, további költségcsökkentésre és akár érdekeltségek eladására is kényszerülhet az atomadónak is nevezett teher miatt.

Az RWE magyar vállalkozásait is extra sarc sújtja. Az Orbán-kormány válságadó címén 70 milliárd forint befizetésére kötelezte az energetikai cégeket idéntől 2012-ig. Közben kiderült, hogy a hivatalosan bejelentettel szemben a különadók tovább is élnének, egyelőre nem pontosan meghatározott módon, ami nem okozott osztatlan elismrést a vállalkozói körökben.
   
Az RWE a legnagyobb külföldi befektetők egyike Magyarországon. Érdekeltségei közé tartozik a Fővárosi Gázművek, amelyben 49,83 százalékos tulajdonrésze van, a Fővárosi Vízművek, amelyben követve és közvetlenül közel 12 százalékkal rendelkezik, és jelen van a budapesti villamos energia ellátást biztosító ELMŰ-ben és a vidéki ellátás területén működő ÉMÁSZ-ban is.