Az ÁSZ-elnök szerint nincs szükség költségvetési tanácsra

Vágólapra másolva!
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint kérdés, hogy szükség van-e a Költségvetési Tanácsra, amely fogatlan oroszlánná vált.
Vágólapra másolva!

A Költségvetési Tanácsot a válság idején hozta létre a kormány, ez válasz volt a rendkívüli helyzetre. "Kérdés, hogy most, amikor normalizálódtak a viszonyok, szükség van-e egy ilyen intézményre a magyar közjogi rendszerben" - nyilaktozta a Magyar Nemzetnek Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Domokos közölte: az eredeti elképzelés szerint a tanács vétójogot kapott volna a költségvetési kérdésekben, de végül ez nem valósult meg, így a testület fogatlan oroszlánná vált. A számvevőszéknek több joga van, a zárszámadáson számon kérheti a közpénzek felhasználásával kapcsolatban a kormányt.

"Megfigyelhető, hogy sokan olyasmit is számon kérnek a költségvetésen, amit annak nem kell tartalmaznia. A kritikai észrevételeket segítő szándékkal kellene megfogalmazni. Oda kellene eljutni, hogy megalapozott költségvetési legyen Magyarországnak" - fogalmazott az ÁSZ elnöke. (Domokos László arra utalhatott, hogy a Költségvetési Tanács elnöke, Kopits György szerdán azt mondta, a 2011-es egy óvatos, konzervatív költségvetés, vannak azonban problémák az összhangban. A 3 százalékos hiánycél tartása a magán-nyugdíjpénztári bevételek átterelésének köszönhető, ilyen szempontból középtávon nem óvatos a költségvetés, nem felel meg a fenntarthatósági kritériumoknak.)

Domokos szerint a hiánycél teljesülni fog, azonban a jövő évi büdzsé tervezete nem hangsúlyozza eléggé, hogy Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól. "A múltbeli rossz döntések következményeit továbbra is viselni kell, ugyanakkor az államadósság várhatóan csökken, 1200 milliárdról 1067 milliárdra csökkennek a kamatterhek" - tette hozzá az elnök.