Hatalmas uniós hitelt kap fejlesztésekre Szlovákia

2010.11.12. 20:15

Uniós projektek társfinanszírozására 1,3 milliárd eurós hitelt kap az Európai Beruházási Banktól Szlovákia.

Szlovákia minden korábbinál nagyobb, 1,3 milliárd eurós hitelt kap az Európai Beruházási Banktól (EIB) - közölte pénteken az uniós fejlesztési bank.

A hitel uniós projektek társfinanszírozását szolgálja. Feltételei kedvezők, a kamat 2,9 százalék, míg a piacról 3,8 százalékos kamattal lehetne bevonni forrást - mondta Ivan Miklos pénzügyminiszter a Reuters hírügynökségnek.

Az euróövezeti tagország főként infrastrukturális, környezetvédelmi, munkaügyi és egészségügyi beruházásokra fordítja a nyolc részletben folyósított hitelt. Az első, 350 millió eurós részletet még az idén megkapja Pozsony. A finanszírozott projekteket 2015-ig fejezik be.

Szlovákia és az EIB 1993 óta működik együtt, a pénzintézet mostanáig több mint 2,7 milliárd euró hitelt nyújtott az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országnak.

A luxembourgi székhelyű EIB (European Investment Bank) 1958-ban alakult, feladata, hogy kölcsönöket nyújtson az uniós gazdaságpolitikai célokkal összhangban álló beruházások finanszírozására az unión belül és kívül egyaránt.