Könnyebb lesz a kisebb vágóhidak működtetése

Vágólapra másolva!
Egyszerűbb adminisztrációval könnyebben működhetnek a kisebb vágóhidak, miután a szakminiszter módosította a működésre vonatkozó rendeletet.
Vágólapra másolva!

Könnyebb lesz működtetni a jövőben a kisebb vágóhidakat, mert a Vidékfejlesztési Minisztérium az Európai Unió által megengedett legnagyobb mértékben könnyítette a vágás utáni minősítés rendszerét - közölte a Magyar Agrárkamara (MA). A köztestület összegzésében emlékeztet: ezzel egy év múltán teljesült a Magyar Agrárkamara javaslata, amellyel leginkább a kistérségi ellátást, vagy a magáncélra történő marha-, sertés-, juhvágást segíti a minisztérium, illetve elősegíti a helyben történő húsforgalmazást.

A vidékfejlesztési miniszter a napokban módosította azt a rendeletet, amely a vágóállatok vágás utáni minősítését szabályozza. Ebben meghatározza azt a vágási kapacitást, ami még mentesül a minősítési kötelezettség alól. Ez kifejlett szarvasmarhára vonatkozóan éves átlagban hetente legfeljebb 75 állatot, sertés esetén pedig 200 állatot jelent. A jogszabályban módosították a minősítés végrehajtását is, amelyet a vágósertésnél a szúrást követően 45 percen, a vágómarha, a vágójuh és a vágókecske esetében 60 percen belül kell elvégezni.