Megmenekül az elbocsátástól a GE 461 alkalmazottja

2010.11.12. 12:05

Átszervezésekkel 461 munkahelyet őriz meg a General Electric (GE) magyarországi gyáraiban. Korábban a multinacionális fényforrásgyártó azt jelentette be, hogy 2010-2011-ben összesen 2570 munkahelyet szüntetnek meg.

A GE Fényforrás üzletága tájékoztatta a munkavállalók képviselőit a magyarországi fényforrásgyártás átszervezésének 2011. évre tervezett lépéseiről és egyidejűleg konzultációt kezdeményezett a tervezett intézkedésekről - olvasható a GE közleményében. Mint ismeretes, a fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírások miatt a 2009 októberében bejelentett két éves átalakítási program szerint összesen 2 570 munkahely megszűnésével számoltak, amiről itt olvashat részletesen. Most azonban úgy tűnik, az elmúlt évben indított beruházásokkal, illetve a termelés átcsoportosításával a vállalat mégis meg tud őrizni 461 munkahelyet.

A fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírások miatt a GE Fényforrás üzletága 2009. október 28-án ismertette a magyarországi termelést érintő terveit. Az átszervezés kereté-ben az üzletág 2010-2011 során leállítja az Európai Unió energiahatékonysági szabályozása által érintett lámpatípusok - a magas energiafogyasztású hagyományos izzólámpák és egyes fény-csövek - gyártását. Az iparág átalakulására reagálva a GE fényforrás üzletága 2007-től kezdődő-en világszerte átszervezte gyártótevékenységét, a hazai termelés átalakítására kidolgozott két-éves program is ennek a globális folyamatnak a része.

2009. október 28-án, a kétéves program keretében 2570 munkahely megszüntetését jelentette be a vállalat. 2010-re 1241 munkahely megszüntetését tervezték, ebből idén 1071-et hajtanak végre. A 2011-es terv 1329-ről a jelenlegi tervezet szerint 1038-ra módosul.

"Nehéz intézkedéseket kell hoznunk, a globális piac átalakulása miatt számos kiváló kollégánktól leszünk kénytelenek megválni, ugyanakkor az eredeti tervvel ellentétben mégis sikerül megőrizni 461 munkatársunk állását," mondta Phil Marshall, a GE fényforrás üzletág európai elnök-vezérigazgatója. "A hagyományos izzók eltűnésével gyökeresen megváltozik a fényforrások piaca, a fogyasztók egyre inkább az energiatakarékos lámpákat keresik. Az elmúlt közel egy évben szá-mos erőfeszítést tettünk, hogy vevőink igényeihez igazítsuk termelésünket, jelentős beruházással bővítettük például a halogén lámpák volumenét."

"Magyarországi tevékenységünket a jövőben elsősorban a magasabb hozzáadott értéket képviselő termékek, így a gázkisüléses, köztük a városi világítást biztonságosabbá és hatékonyabbá tevő, modern kerámia fémhalogén lámpák, az energiatakarékos halogén lámpák és kompakt fénycsövek termelésére koncentráljuk," mondta Phil Marshall a GE fényforrás üzletág európai elnök-vezérigazgatója.
 
A GE Appliances & Lighting fényforrás üzletága Magyarországon hat városban hét gyárat üzemeltet. Mint ismeretes, ezek közül a váci fényforrásgyárban jövőre leáll a termelés. Budapesten van az üzletág Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA) regionális üzleti központja, illetve Globális Fényforrás Technológiai Központja, ahonnan magyar mérnökök irányítják a jövő fényfor-rásainak fejlesztését. Az üzletág a termelés átalakítása után is mintegy 6 000 munkavállalót fog-lalkoztat majd a hazai fényforrásgyártásban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK