Kgfb: az opelesek és suzukisok állnak az élen

Vágólapra másolva!
A kötelező biztosítás első két hete rengeteg embert megmozgatott, bár a legtöbb kötést még ezután várják a szakemberek. A kötelezőkampányban első felében félmillió ügyfél váltott biztosítót, a legjelentősebb megtakarítást 318 ezer forint volt, a egidősebb biztosítóváltó pedig 95 éves férfi volt, aki 5 ezer forintot spórolt a lépéssel  - derül ki a Biztosítás.hu eddigi rekordokat felsoroló elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Rekordszámú kalkuláció és közel fél millió váltó a kampány első felének mérlege a biztosítási piac eddigi adatai alapján. A szakértők szerint azonban még ezután jön majd létre a kötések nagyobb része, mivel a magyarok hagyományosan az utolsó pillanatra hagyják az ügyintézést.

A várhatóan valamivel több mint 1,5 millió váltó azonban nem egyenletesen oszlik majd meg az ország egyes területei között. A megyék közül a legaktívabb Pest megye (itt várhatóan mintegy 75 százaléka vált majd az autósoknak), őket követi Budapest 66, majd Fejér megye a maga 64 százalékával. Az utolsó helyeken Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megye található, ahol a váltók száma várhatóan nem éri majd el a 30 százalékot - derül kia Biztosítás.hu elemzéséből.

Az országosan várhatóan az autósokat mintegy 50-55 százalékát érintő idei biztosítóváltás még jobban csökkenti majd a kötelező biztosítások átlagdíjait, mely a tavaly novemberi 25 ezer forintról biztosan újabb mélypontra (18 ezer forint alá) csökken majd, ismét 10-15 milliárd forintot áttéve a biztosítók zsebéből az autósokéba.

320 ezres spórolásra is volt példa

A Biztosítás.hu adatai alapján a legöregebb váltó idén egy 95 éves budapesti férfi, aki közel 5 ezer forintot takarított meg biztosítóváltásával. Ennél jóval többet spórol éves kötelezőjével az a szintén budapesti férfi, aki az eddigi legtöbbet, mintegy 318 ezer forintot takarított meg egyetlen biztosítóváltással. Akadt azonban olyan autós is, aki mindössze 49 forintos megtakarításért váltott olcsóbb biztosítóra.

További érdekesség, hogy idén a cascodíj is megkezdte mélyrepülését. A casco esetében két hét alatt több mint 40 százalékkal estek a díjak. A korábbi, átlagosan 90-95 ezer forintos éves díjak ugyanis - köszönhetően annak, hogy egyes kötelező díjaikat elkalkuláló és a versenyből emiatt kiszoruló biztosítók olyan cascoakciókba kezdtek, ami - 50 ezer forint alá csökkentette az átlagosan mintegy 35 ezer forintot megtakarító cascót váltók éves díjait.

További érdekesség, hogy a hölgyek a tavalyi évhez képest némileg visszaesve, csak alig 30 százalékban képviseltetik magukat az internetes kötelező váltásban, 70 százalékos férfi dominanciát biztosítva ezzel a váltók arányában. A márkák tekintetében az Opel- és a Suzuki-tulajdonosok állnak az élen, őket követik a Volkswagen, a Ford és a Renault tulajdonosok. A lista végén cseppet sem meglepő módon az Aston Martin, a Lamborghini és az Oldsmobile található, igaz ugyan, hogy ebből meglehetősen kevés van hazánkban, de figyelemre méltó, hogy még ezen extravagáns autók tulajdonosai sem akarnak többet fizetni a kötelezőjükért, mint amennyi feltétlenül szükséges.