Közel 500 cég tartozik százmillió forintnál többel az APEH-nek

Vágólapra másolva!
Az adóhatóságnak tartozó vállalkozások közül 446 cég 100 millió forintnál nagyobb összeggel sáros az APEH felé, az első négy társaságnak több mint 4 milliárdot kellene befizetnie, de a listán szereplő századik cég tartozása is meghaladja a 600 millió forintot - derül ki a feketelista.hu összesítéséből.
Vágólapra másolva!

A nyilvántartott adóhiányos cégek elmúlt évi összesített listáján 446 olyan vállalkozás szerepel, amelynek hiánya meghaladja a 100 millió forintot. A feketelista.hu által elkészített összesítésnek az APEH által negyedévente nyilvánosságra hozott adatai adták a nyersanyagot. A mellbevágó összesítésben több cég neve mellett szinte horribilis adóhiány szerepel. Közülük huszonkettőnél a hiány meghaladja a milliárdos tételt is, nem beszélve az adóhiánnyal járó jogkövetkezményekről (a késedelmi pótlék, az adóbírság és a mulasztási bírság összege), amelyek nagysága néha megközelíti az adóhiány összegét - ezekről az adatokról is tájékoztat a feketelista.hu portál.

Vezetnek a fővárosi cégek

Ami az adóhiányokat illeti, a fentebb említett huszonkét "milliárdos" közül cím szerint tizenhárom a fővárosban található, az első tíz közé pedig mindössze két vidéki vállalkozás került be - ismertette a portál főszerkesztője, Iklódi András. Az is sokatmondó adat, hogy szinte valamennyi a kereskedelmi és a szolgáltató ágazathoz tartozik, csupán egy-egy fejlesztési és tanácsadó, építőipari, illetve fuvarozó cég van közöttük. Szinte kizárólag korlátolt felelősségű társaságokról van szó. A legalább 100 millió forintos adóhiánnyal nyilvántartott 446 cég között mindössze két részvénytársaság van - a budapesti DK Kontakt Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. 679 millió, míg a szintén fővárosi SVED INFORMATIKA Informatikai és Kereskedelmi Zrt. több mint 400 millió forintos adóhiánnyal. A több mint százmillió forinttal adóhiányos cégek közé azért tizenöt betéti társaság is "bedolgozta" magát, sőt a kistarcsai VI-BO REND Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. a cég méretéhez képest a meglepő 17. helyet foglalja el. A jogkövetkezmények összegével együtt 2,476 milliárd forinttal "sáros" az adóhivatalnak.

Négyen négymilliárd fölött

Az adóhiány nagyságát tekintve az első négy "helyezett" egyenként több mint kétmilliárd forinttal szerepel. A legnagyobb összeggel, 2,710 milliárd forinttal a budapesti Hatvani utca 23. szám alá bejegyzett TETRAVENT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vezeti a listát, nem szólva a jogkövetkezményekről, amelyek összege meghaladja a 2,351 milliárd forintot, tehát több mint ötmilliárd forint tartozással "sáros" az adóhivatalnak. Az APEH kimutatása szerint az idén hét alkalommal hoztak ellene határozatot, végül szeptemberben született meg a Fővárosi Bíróság döntése a felszámolásáról. A következő két "dobogós" egyaránt átlépte a négymilliárdos "szintet". A fővárosban, a Kékgolyó utca 28. számú ház V. emeletén bejegyzett KLK63 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. adóhiánya meghaladja a 2,439 milliárd forintot, a jogkövetkezmények összege pedig csaknem eléri a kétmilliárd forintot.

Próbálkoztak a cég vezetőire hatni adóvégrehajtással, adószám-felfüggesztéssel, míg végül a múlt hónapban a bíróság felszámolási határozatot hozott ellene. A dobogó harmadik fokára a budapesti Szentendrei út 89-93. szám alatt "székelő" HÁZTARTÁSI CIKK Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. léphetett, összesen 4,301 milliárd forintos hiánnyal és a jogkövetkezményekkel. Hiába születtek ellene elmarasztaló határozatok - adóvégrehajtás, adószám-felfüggesztés, adóhiány- és adótartozás-megállapítás - a Fővárosi Bíróság az idén a felszámolásáról döntött. Hajszállal maradt le a képzeletbeli "dobogóról", ezért megemlítjük a negyedik helyre "szorult" szintén fővárosi, Orczy út 32. szám alatti, hosszú nevű HUMAN RENT MAGYARORSZÁG Befektetési, Humánerőforrás Fejlesztési és Tanácsadó Kft.-t, amely - jogkövetkezményi bírságokkal együtt - 4,044 milliárd forint hátralékkal szerepel a nagyadósok listáján. Nem maradhat ki az első tíz közé került két vidéki társaság sem, hiszen a sóskúti (Petőfi Sándor utca 39.) ESTEVA Kül- és Nagykereskedelmi Kft. - a jogkövetkezményekkel együtt - összesen 3,910 milliárd forinttal, és az almásfüzitői (Verő Imre u. 1.) VIRÁGPACK Ipari és Kereskedelmi Kft. 3,239 milliárd forinttal adósa az APEH-nak.

Tízmilliárdos "örökelső"

A feketelista.hu honlapon évekre visszamenően ellenőrizhetők a cégek elmarasztalásai. Az adóhiányokat is 1998 óta folyamatosan tartalmazza a honlap. Ebben böngészve kiderül, hogy az eddigi legnagyobb adóhiányt 2007 októberében állapította meg az adóhatóság, amikor is az ES-TEAM Nagykereskedelmi Kft. ellenőrzésénél 5,984 milliárd adóhiányt találtak, és a jogkövetkezmények összege is megközelítette a 4 milliárd forintot. 2006-ban tártak föl a SEACOMP Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél 4,918 milliárd forint adóhiányt, amit 4,605 milliárd forintnyi jogkövetkezményi kirovás is követett. A két, csaknem tízmilliárdos adócsaló után a harmadik legnagyobb elkövető a DÉL-HUNINVEST Ügynöki Kereskedelmi Kft. volt, összesen 6,334 milliárd forint adóhiány és jogkövetkezmények kivetésével.
Az itt közölt nagyobb adóhátralékkal leleplezett cégek csak kis részét képezik az adósoknak. Az adóhivatal és a hitelezők pedig a legritkábban juthatnak hozzá jogos követeléseikhez. Hasznosabb tehát megelőzni a bajokat, a feketelista.hu adatbázisából előbb és gyorsan kiderülhet, ha egy cég nem tiszta, és jobb elkerülni a bajt - összegez a portál főszerkesztője, Iklódi András.