Az uniós elnökségről egyeztetett Orbán az EU elnökével

Vágólapra másolva!
Elsősorban az EU soros elnökségére való felkészülésről egyeztetett szerdán Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökével. A Herman van Rompuyjel folyó megbeszélésen a nyugdíjkérdésekről is szót ejtettek.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben találkozott Herman van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével. A megbeszélés után Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte, hogy áttekintették az EU soros elnökségére való felkészülés állását, a magyar elnökség prioritásait és az Európai Tanács decemberi ülésének előkészítését.

Van Rompuy közleményében megerősítette, hogy foglalkoztak a decemberi csúcsértekezlet témáival, mindenekelőtt a gazdasági felügyeleti mechanizmus bevezetésének ügyével, illetve az uniós alapszerződés ahhoz kapcsolódó módosításának lehetőségeivel. A közlemény szerint nyugdíjkérdésekről is szót ejtettek.

Az Európai Tanács vezetőjével való eszmecseréjét követően a magyar miniszterelnök négyszemközti megbeszélést kezdett José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. Az EU soros elnökségének jövő év első félévi ellátására készülő magyar kormány és az Európai Bizottság együttes ülést is tart, a miniszterek, illetve államtitkárok pedig külön szekciókban folytatnak megbeszéléseket az egyes illetékes uniós biztosokkal.

Orbán Viktor az EU-s elnökség feladatai közt a romaügyi stratégia kidolgozását is megemlítette szeptemberben. A romaügyek kezelése Olaszországban és Franciaországban is problémákba ütközött idén, utóbbi országból kitoloncoltak cigány származású embereket.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára pedig arról beszélt, hogy a versenyképesség területén a kis- és középvállalkozásokat helyezik előtérbe a magyar uniós elnökség idején.