Vágólapra másolva!
Közös euróövezeti és IMF-küldöttség érkezik Írországba, a Dublinnak nyújtandó esetleges közös hitelprogramról csütörtökön kezdődhetnek a tárgyalások. Korábban háttéregyeztetéseket folytatott az ír kormány a nemzetközi szervezetekkel egy bankmentési forgatókönyvről.
Vágólapra másolva!

Az ír pénzügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy közös euróövezeti és IMF küldöttség érkezik Írországba, amely csütörtöktől a Dublinnak nyújtandó esetleges közös hitelprogramról kezd tárgyalásokat. Írország költségvetése bár súlyosan deficites, alapvetően nem ezzel, hanem a bankrendszerrel vannak gondok, amelyre két éve felelősséget vállalt az állam.

Mint arról a BBC beszámolt, az ír kormány képviselői előkészítő tárgyalásokat kezdtek uniós illetékesekkel, és már csak az a kérdés, hogy Dublin mikor kér hivatalosan támogatást az európai pénzügyi stabilitási keretből (EFSF). A BBC szerint Írországnak 60 és 80 milliárd euró közötti összegre lenne szüksége.

A The Irish Times azt írta hétvégi számában, hogy kormányzati illetékesek "technikai jellegű" megbeszéléseket folytatnak arról, hogy pontosan miként zajlana a folyamat, ha Írország igénybe venné az EFSF forrásait. A Reuters hírügynökség jelentése szerint Dublin 45 és 90 milliárd euró közötti összeget igényelhet, attól függően, hogy a bankrendszer megszilárdítására is igényel-e támogatást az uniótól.

Napok óta zajlik a huzavona, hogy Írország kérjen-e pénzügyi segítséget a nemzetközi partnerektől költségvetésének rendbe tételére vagy se (erről itt olvashat részletesen). Az ír miniszterelnök, Brian Cowen kedd délután közleményben tájékoztatta a parlamentet, hogy tárgyalások folynak Írország, a Nemzetközi Valutaalap és az Unió között, de nem a görög típusú költségvetési mentőövről, hanem a bankrendszer konszolidálásáról.

A kormányfő hétfőn úgy nyilatkozott, hogy az unióval csupán a bank- és pénzügyi rendszer stabilitásáról egyeztettek, segélyről nem. "Írország nem kezdeményezi az állam uniós segélyből való finanszírozását, mivel a következő év közepéig biztosított a finanszírozás" - mondta a kormányfő. Egyes miniszterek nyilatkozatai azonban szimbolikus harcot csináltak a kérdésből, s szilárdan tagadták, hogy tárgyalnának a mentésről.