Több mint 90 milliárd a Mol nyeresége

Vágólapra másolva!
A Mol a harmadik negyedévben 92,1 milliárd forint nyereséget ért el, szemben az előző negyedéves 43,2 milliárd forint veszteséggel. A Mol szerint a válságadó és a befizetett bányajáradék teljes mértékben semlegesítették a teljesítmény javulásának pozitív hatását.
Vágólapra másolva!

Az idei harmadik negyedévben 92,1 milliárd, míg az év első kilenc hónapjában a Mol 67,9 milliárd forint nettó eredményt ért el. Utóbbi 11 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, a nemrég bevezetett 19,8 milliárd forintos válságadó és az Európai Bizottság határozata alapján kamatokkal terhelt pótlólagos, 35,2 milliárd forintos bányajáradék-befizetés hatására - közölte a társaság szerdán a tőzsde honlapján.

A csoport bevétele az első háromnegyedévben 37 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és elérte a 3096 milliárd forintot. A harmadik negyedévben a bevétel 1182 milliárd forint volt szemben a tavalyi 922 milliárd, és a második negyedévi 1084 milliárd forinttal.

Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató szerint a Mol erős pénzügyi pozíciója tovább javult a finanszírozási források kockázatának csökkentésével és a hitelállomány átlagos lejárati idejének meghosszabbításával.

Az első háromnegyedévben a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 483,2 milliárd forintot tett ki, ami 70 százalékkal több a tavalyinál. A harmadik negyedévben a Mol-csoport EBITDA-ja 21 százalékkal 193,1 milliárd forintra, míg az üzleti eredmény 32 százalékkal 125,9 milliárd forintra nőtt a második negyedévhez képest.

A társaság szerint a kelet-közép-európai régió motorüzemanyag-kereslete 1 százalékkal csökkent az első háromnegyedévben. A teljes magyarországi értékesítés 11 százalékkal csökkent kilenc hónap alatt, a kedvezőtlen kereslet és elsősorban az év első felében a szomszédos országok felé irányuló üzemanyagturizmus következtében.