215 főt bocsát el a K&H a bankadó miatt

Vágólapra másolva!
A gazdasági várakozások, a hitelköltségek és a bankadó összege arra kényszeríti a K&H-t, hogy rendkívüli költségmegszorító intézkedéseket tegyen - tudatta a cég csütörtöki közleményében. Ennek része, hogy 215 főt bocsátanak el. A K&H Csoport 7 millirádos veszteséggel zárta a harmadik negyedévet.
Vágólapra másolva!

A K&H Bankcsoport az idei első kilenc hónapban 16 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el, a harmadik negyedévet viszont 7 milliárd forint veszteséggel zárta - mondta Hendrik Scheerlinck, a bankcsoport vezérigazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön.

Scheerlinck elmondta: a bank eredményességét a bankadó rontotta, amelyet 14,9 milliárd forint összegben a bankcsoport teljes egészében a harmadik negyedévre számolt el. Tavaly az első háromnegyed évben a bankcsoport adózás utáni nyeresége 8,5 milliárd forint volt. Azt is közölte: a bankadó kivetése, annak nagysága arra kényszeríti a bankot, hogy jövőre a bankcsoport létszámát 215 fővel csökkentse.

"A K&H célja mindig is az volt, hogy a foglalkoztatási szintet a lehető legmagasabban tartsa. Mindazonáltal, ahogy eddig is hangsúlyoztuk, folyamatosan figyelemmel kísérjük a piaci eseményeket, és ha szükséges, azokra reagálunk. Bár eddig minimalizálni tudtuk a létszám-csökkentést, a jelen körülmények most sajnálatosan arra kényszerítenek bennünket, hogy racionalizáljuk a munkatársi létszámot." - mondta Hendrik Scheerlinck.

Annak érdekében, hogy az erőforrásokat a megváltozott körülményekhez igazítsa, a K&H úgy döntött, hogy mintegy 5,8 százalékka csökkenti a dolgozói létszámot, és így 215 munkavállaló munkaviszonyának megszüntetését kezdeményezi a 2011-es év folyamán. A K&H Bankcsoport aktív létszáma 2010. szeptember 30-án több mint 3700 fő volt.

"Az első három negyedévben a működési eredményünk és az adózás utáni eredményünk 2009-hez képest nőtt, utóbbi elérte a 16 milliárd forintot. Azonban a körülöttünk lévő nehéz gazdasági körülmények miatt a hitelállomány minősége tovább romlott. A nem teljesítő hitelek aránya az elmúlt negyedévben 7,5 százalékról 8,7 százalékra nőtt, bár még így is kedvezőbb a bankszektori átlagnál. A betétállomány tovább csökkent, amelyet részben ellensúlyoz a befektetési alapok iránti nagy kereslet. Hitel/betét arányunk gyakorlatilag változatlan maradt, mely tükrözi a hitelek iránti jelentősen szűkült keresletet. " - fűzte hozzá Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi divízió vezetője.