A Mol jogerősen pert nyert a Szurgut ellen

Vágólapra másolva!
A Mol jogerősen megnyerte a Szurgutnyeftegaz által tavaly indított pert. A magyar vállalat részvényeinek ötödét kezében tartó orosz olajvállalat azért fordult a bírósághoz, mert nem jegyezték be a részvénykönyvben a tulajdonrészét.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős határozatában helyben hagyta a Főváros Bíróság korábbi ítéletét, amelyben elutasította az orosz energiavállalat, a Szurgutnyeftegaz keresetét - közölte a Mol csütörtök reggel.

Az orosz cég tavaly azért kezdeményezte jogi eljárást, mert nem jegyezték be a részvénykönyvbe a Mol 2009. április 23-án tartott közgyűlése előtt, így a Szurgut nem vehetett részt a Mol döntéseinek meghozatalában. Az orosz cég ezt azért nehezményezte, mert tavaly márciusban megszerezte az osztrák OMV-től a Mol több mint 20 százalékos részvénypakettjét. A Mol szóban forgó közgyűlésén pedig megszavazták azokat az előterjesztéseket, amelyeket a menedzsment javasolt a cég függetlenségének garantálására, az úgynevezett "lopakodó felvásárlás" elleni védekezés címén.

Idén november elején a Szurgut és a Mol közötti vita megoldásában az Európai Unió segítségét kérte Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes. Szecsin feltétlenül szükségesnek nevezte annak a kérdésnek a megoldását, hogy a Szurgutnyeftyegaz élhessen a piaci körülmények között másfél éve vásárolt részvények tulajdonosi jogaival. Szecsin szavaira reagálva Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos azt mondta, a lehető legalaposabban ki fogja vizsgálni az ügyet.

Közben a magyar kormány szeretné megszerezni a Szurgutnál lévő Mol-csomagot. Október 22-én Fellegi Tamás fejlesztési miniszter már sokadszorra cáfolta , hogy tárgyalna az orosz céggel a részvények megvásárlásáról, de azt is egyértelművé tette, hogy a kormány nem tett le a részvények megszerzéséről. Az [origo]-nak október végén nyilatkozó elemzők szerint a szükséges pénz előteremtése lehet az egyik kritikus pont a Mol-pakett állami felvásárlásánál. A költségvetési hiány feltehetően nem veszélyeztetné az ügylet, de az államadósság emelkedne, ha a piacról finanszíroznák. A Népszabadság október 25-én azt írta, hogy nem közvetlenül az állam, hanem egy cége, a Magyar Villamos Művek (MVM) szerezheti meg a Mol 21 százalékos részesedését az orosz Szurgutnyeftyegaztól. Ez a megoldás pedig nem növelné az államadósságot.