Több mint 8 százalékkal nőttek a nettó fizetések Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az év első kilenc hónapjában a bruttó bérek 2,4, a nettó fizetések pedig 8,2 százalékkal növekedtek a KSH legfrissebb adatai szerint.
Vágólapra másolva!

Január és szeptember között 2,694 millióan dolgoztak a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél, ami 1,1 százalékos bővülésnek felel még éves összevetésben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adataiból.

A magánszektorban, azaz a cégeknél foglalkoztatottak száma a kilenchavi adatok szerint 0,6 százalékkal 1,82 millióra csökkent, igaz, májustól már növekedést mért a KSH. A költségvetési szférában az alkalmazottak létszáma 773 ezer fő volt, ami a közfoglalkoztatás bővülése miatt 3,9 százalékos bővülést jelent.

Jelentősen nőttek a nettó bérek

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi átlagos bruttó keresete 201 200 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 204,5 ezer, a költségvetési szervezetek alkalmazottai 197,2 ezer forintot kaptak. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 2,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, a versenyszférában 4,1 százalékos volt a növekedés, míg a költségvetési szektorban 1,1 százalékos csökkenést mutat a statisztika, ami az alacsony keresetű közfoglalkoztatottak számának emelkedésével magyarázható.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 8,2 százalékkal nőtt, így 132 ezer forintot tett ki, a fizikai foglalkozásúak 96,6 ezer, a szellemi foglalkozásúak 169,5 ezer forintot tehettek zsebre átlagosan. A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt, ebben a szektorban az átlagos havi bruttó fizetés 435,2 ezer forint, a legkevesebbet a vendéglátásban és a mezőgazdaságban dolgozók kapták, előbbiek bruttó fizetése 122,1, utóbbiaké 139,2 ezer forint volt.