Kétszáz forintnál táncolt pénteken a svájci frank

Vágólapra másolva!
A csütörtöki szintekhez képest gyengült az euró és a svájci frank is, utóbbi deviza péntek délután már a 200 forintos szinthez is közelített.
Vágólapra másolva!

Pénteken este hét után nem sokkal egy euró 274 forintot, egy dollár 200,80, egy svácji frank pedig 201,10 forintot ért. Délután kettő előtt nem sokkal 274,50 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, ekkor a svájci frank 202,11, a dollár pedig 200,49 forintnál tartott.

Reggel 7 óra után az euró 274,40, a frank 202,40, a dollár 201,30 forint körül mozgott, csütörtökön pedig az euró még 276 forintnál is megfordult, a frank és a dollár pedig 204 forint körül járt, azaz a kulcsdevizák gyengültek a forinttal szemben.

A forint erősödése elsősorban azzal magyarázható, hogy a nemzetközi piacokon a szerdai pesszimizmus után kedvező fordulat következett be, ezért a befektetők a kockázatosabb eszközökből, így a forintból is szívesebben vásároltak.

Az irányváltás hátterében az áll, hogy a piaci szereplők pozitívan fogadták, hogy a súlyos adóssággondokkal küzdő Írország tárgylásokat kezdett az Európai Unió (EU), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel. A javuló befektetői hangulat megmutatkozott az Államadósság Kezelő Központ csütörtöki kötvényaukcióján, illetve az európai tőzsdék és BUX teljesítményén is, a magyar részvénypiac irányadó indexe 2,2 százalékkal gyarapodott csütörtökön.

"Pénteken a kereskedés későbbi részében további mérsékelt forinterősödésre számítunk, az euróval szemben 272 forintig mehet el az árfolyam" - írta reggeli kommentárjában Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője, aki szerint jó esély van arra is, hogy a BUX-ot is erősíteni fogja a kamat- és jutalékbevétel soron vártnak megfelelő, de a kisebb céltartalékolás miatt összességében vártnál jobb, hajnalban megjelent harmadik negyedéves OTP-gyorsjelentés.