Mattheisen: Kiszámítható gazdaságpolitikára van szükség

Vágólapra másolva!
A kormány gazdaságpolitikai lépései érzékenyen érintik a Magyar Telekomot, de a gazdaság talpra állítása mindenkinek az érdeke - közölte hétfőn Christopher Mattheisen, a távközlési társaság első embere.
Vágólapra másolva!

A külföldi befektetőknek a legfontosabb, hogy Magyarországon a gazdaságpolitika kiszámítható legyen; jelenleg ez nincs így, bármikor adódhatnak meglepetések, váratlan helyzetek - mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója egy kerekasztal-beszélgetésen hétfőn Budapesten.

A Magyar Külügyi Intézet által az amerikai gazdaság közép-európai jelenlétéről szervezett eseményen Christopher Mattheisen kiemelte: vállalatát komolyan érintik a kormány gazdaságpolitikai döntései, de úgy gondolja, az a legfontosabb, hogy a magyar gazdaság minél előbb talpra álljon. Ennek mindenki legfontosabb érdekének kell lennie - tette hozzá, hosszú távú szemléletet szorgalmazva.

Nemcsak a régiós országokkal verseng Magyarország

Bienerth Gusztáv, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke hangsúlyozta: az elmúlt évtizedben Magyarország sokat veszített a versenyképességéből, és ez nemcsak más térségbeli államokkal összevetve figyelhető meg, hanem globális szempontból is. Magyarországnak fel kell ismernie, hogy nemcsak a régió államaival verseng - mondta, kifejtve: ha egy beruházás itt valósul meg, az azt jelenti, hogy például nem Kínába vagy Mexikóba megy a tőke. Mindazonáltal Magyarországnak még nagyon sokat kell tennie a helyzet javulásáért - tette hozzá.

Az Egyesült Államok az egyik legjelentősebb befektető az országban, bár sok esetben egy harmadik országon keresztül érkezik ide az amerikai tőke, illetve több amerikai cég egy harmadik országban van bejegyezve - közölte. Hozzáfűzte: a legnagyobb amerikai befektető a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Zrt. Az amerikai vállalatok olyan jelentősebb szektorokban érdekeltek, mint az IT, a biotechnológia vagy a megújuló energiaforrások - jegyezte meg.

Magyarország előnye a munkaerő

Közép-Európa kiemelten fontos régió az Egyesült Államok szempontjából, Budapest pedig komoly partnere Washingtonnak - fogalmazott Robert Peaslee, a budapesti amerikai nagykövetség kereskedelmi tanácsosa. Mint mondta: mindazonáltal Magyarország számára hátrány, hogy csak egy kicsi, tízmillió főt számláló piacot tud felmutatni. Az országban több pozitív változás is történt az elmúlt időben, Magyarország legnagyobb előnye azonban még mindig a "jól képzett, tehetséges" munkaerő - vélekedett a kereskedelmi tanácsos.

Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója kiemelte: Magyarország "a németül és az oroszul beszélők" között található, így ezen országok vállalatai igen meghatározók itt. A földrajzi helyzeten túl azonban a külföldi befektetőknek sokat számítanak az olyan tényezők is, mint a kormány politikája vagy az adórendszer - jegyezte meg.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.