Reklámkampánnyal küzdenek a nyugdíjkasszák a visszalépések ellen

Vágólapra másolva!
Öt héten át a televíziókban és az interneten látható reklámokkal igyekszik meggyőzni a nyugdíjpénztárak előnyeiről a tagokat a Stabilitás Pénztárszövetség. 
Vágólapra másolva!

A Stabilitás Pénztárszövetség kampányt indít az a magán-nyugdíjpénztári ügyfelek megtartása érdekében. A parlament ugyanis október végén elfogadta a magán-nyugdíjpénztári befizetések átirányításáról és a kötelező pénztári tagság megszüntetéséről szóló törvényt, a kormány pedig arra törekszik, hogy minél több pénztártagot átléptessen az állami rendszerbe.

"Egy közepes erősségű reklámkampányról van szó, amely 5 héten át fut a televízióban. A TV2 mellett tematikus adókon, valamint a Duna Televízión és az MTV-n lesz látható a reklám, ezt pedig kiegészíti egy internetes újságokon futó kampány is" - közölte az [origo]-val a szövetség, amely egyúttal jelezte: a kampány nem közvetít politikai üzenetet, csupán fel kívánja hívni a tagok figyelmét a pénztári tagság előnyeire - közölte a Stabilitás Pénztárszövetség.

Az átlépésekről szóló előterjesztést a szerdai ülésen tárgyalja a kormány - tájékoztatták a Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő titkárságán az [origo]-t. Az előretjerjesztés meghatározza majd az átlépés pontos szabályait és a befizetések vezetésének mikéntjét. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyik sajtómunkatársa ehhez annyit tett hozzá, hogy a koncepciót több közreműködő szervezettel közösen dolgozták ki, így például a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a PSZÁF is részt vett a folyamatban.

A magán-nyugdípénztári megtakarítások állami rendszerbe történő átirányítását Orbán Viktor kormányfő jelentette be októberben, amikor ismertette a második akciótervét. A miniszterelnök azt mondta, felül kell vizsgálni a nyugdíjrendszer kiadási oldalát is, mert nem lehet fenntartani, hogy az állam havonta 30 milliárdot költ a kettős (tehát egyszerre állami és magán) nyugdíjrendszer miatt. A miniszterelnök szerint novembertől 2011. december 31-ig felfüggesztik ezeket a kifizetéseket, addig pedig kidolgozzák a törvényi feltételeit annak, hogyan lehet visszalépni a magánpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe.

Egy nappal később, október 14-én Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a nyugdíjkasszáknak utalt pénzek állami rendszerbe irányítására - az első és második akcióterv egyéb lépései mellett - azért van szükség, hogy betömjük a költségvetésben keletkezett lyukat és tartsuk a 3,8 százalékos idei és 3 százalékos jövő évi hiánycélt.

Matolcsy szerint a jövő évi átirányítás a strukturális áttörések finanszírozását is szolgálja, és az államot tehermentesítik. A miniszter a jövő évi költségvetés bemutatásakor pedig közölte, a kormány azzal számol, hogy 2011 végéig a magánnyugdíjpénztári tagok 90 százaléka visszalép az állami rendszerbe, ebből több mint 500 milliárd forint visszaáramló vagyonra számít a kormány. Ez gyakorlatilag azt is jelentené, hogy a magánnyugdíj-pénztárak eltűnnének, ez ellen próbál fellépni a most induló kampányával a pénztárakat tömörítő Stabilitás.