Bezár az AkzoNobel tiszaújvárosi gyára

Vágólapra másolva!
Bezárja tiszaújvárosi gyárát az AkzoNobel az év végén, csaknem száz dolgozó munkahelye szűnik meg.
Vágólapra másolva!

Az AkzoNobel 2010 végén megszünteti termelését tiszaújvárosi gyárában. A holland-svéd tulajdonú társaság szerint ez a lépés a hosszú távú globális stratégiájának - az európai gyártási kapacitások összevonásának - része.

A társaság közleménye szerint az utóbbi években jelentősen megváltozott a festékpiac értékesítési struktúrája, és a kereslet is csökkent, a gyár bezárása pedig egy hosszú folyamat utolsó lépése. Összesen csaknem száz dolgozó munkahelye szűnik meg.

A társaság megkeresésünkre egyelőre nem tudott további információt adni a gyárbezárásról, mondván, az a mai napon történt, visszahívást ígértek. Úgy értesültünk, hogy az érintett regionális munkaügyi központhoz még nem érkezett be a cég bejelentése a csoportos létszámleépítésről.

Az Akzo Nobel Coatings Zrt. Magyarországon bejegyzett, holland-svéd tulajdonú részvénytársaság. Székhelye Tiszaújvárosban van. A cég olyan ismert termékeket állít elő, mint a Dulux, a Hammerite vagy a Sadolin. Az anyacég, az AkzoNobel a legnagyobb globális festék- és fedőréteggyártó, melynek világszerte összesen 57 ezer alkalmazottja van.

A csoportos létszámleépítés lényege, hogy a cégnek első körben egy szándéknyilatkozatot kell tenni a munkaügyi központ felé, hogy várhatóan hány főt, milyen üzemezéssel, milyen összetételben (szellemi, fizikai) bocsát el, egyidejűleg értesíteni kell a cégnél működő érdekképviseletet. Ezután 7-15 napig tartó konzultációs folyamat kezdődik (például a kiválasztás szempontjairól, vagy arról, hogy milyen juttatásokat tudnak adni), majd ezután születik meg a döntés nevesítve, személyre szólóan, amit meg kell küldeni a munkaügyi központnak.