Pert vesztett az Auchan az arzénos ásványvíz ügyében

Vágólapra másolva!
November 17-én a Fővárosi Bíróságon elsőfokon a Visegrádi Ásványvíz Kft után az Auchan is pert vesztett az IPM magazin ellen a mérgező ásványvizek témájában - tudatta az újság közleménye.
Vágólapra másolva!

A magazin munkatársai 2009 decemberében és idén márciusban az Auchan áruházakban vásárolt Auchan Super Aqua ásványvizekben a határértéket kétszeresen meghaladó mennyiségű mérgező arzént és higanyt is találtak - olvasható az IPM közleményében. Ezeket az értékeket több akreditált laboratóriumban is megmérték. A mérések hitelességét igazságügyi élelmiszerbiztonsági szakértő is igazolta. Ugyanakkor az Auchan saját előírásait is megszegve nem tud hiteles mérési eredményeket bemutatni arról, hogy az ásványvizek árusításának kezdetekor, 2009-ben megmérte volna a vizek összetételét. Az Auchan ezzel szemben a magazin hiteles mérési eredményeit kétségbe vonta, és több pert is indított az IPM ellen, sőt a nyilvánosságra hozott eredmények tudatában tovább folytatta a rossz minőségű, mérgező termék árusítását.

Bíróság: Valós tényeket közölt az újság

A Fővárosi Bíróság az Auchan Magyarország Kft keresetét elutasítva ítéletében megállapította, hogy az IPM szeptemberi számában a "Hogyan került arzén az ásványvizekbe?" című cikkben valós tényeket közölt. Az Auchan Magyarország Kft. által sérelmezett cikk részletei szövegkörnyezetükben objektíven közölték a valós tényeket, és ezek értékelése, saját felfogásuk szerinti megítélése az olvasók joga. Az ásványvizek fogyaszthatóságának kérdésköre közérdeket szolgál, és széleskörű érdeklődésre tarthat számot. A sajtó különleges kötelessége és felelőssége közölni a tudomására jutott, közérdeklődésre számot tartó információkat.

A bíróság megállapította, hogy a magazin nem állított valótlant azzal, hogy az Auchan Magyarország Kft. illetve beszállítója felrúgva a jogszabályi előírásokat nem az engedély szerinti kútból (K-388 sz. kút) nyeri a természetes ásványvizet, hanem valószínűleg egy arzénnal szennyezett, esetleg egy olyan felszíni kútból, amely közel fekszik egy arzénnal szennyezett kúthoz. Ezzel az Auchan komoly veszélynek tette ki vásárlóit - olvasható az IPM közleményében.

Az ügy előzményeiről itt olvashat, de a botrány nyomán más áruházak is lépni kényszerültek.