Vágólapra másolva!
Rengeteget lehet spórolni a cégek irodáiban, ha megfelelő számítógépet használnak az alkalmazottak, egy laptop például harmadannyi áramot fogyaszt, mint egy PC. Arra is kevesen gondolnak, hogy a számítógép energiatakarékos üzemmódja akár 90 százalékos megtakarítást jelenthet a képernyővédős móddal összevetve. Az áramspórolási tippek összegyűjtéséhez az Energia Klub anyagát használta fel az [origo]. 
Vágólapra másolva!

Az irodákban az áramfelhasználás a fajsúlyosabb rezsiköltségek közé tartozik. Egész nap bekapcsolva hagyott számítógépek, standby-ban árválkodó szkennerek viszik a cég pénzét. De ez csak áramszolgáltatóknak jó. Hogyan faragjunk irodai költségeinkből egyszerűen?

A lelkiismeretes alkalmazottak ebédszünetben kikapcsolják a számítógépüket? A hosszú órákig tartó megbeszélések közben sem villognak a háttérben a bekapcsolva felejtett monitorok? Éjszakára áramtalanítják a nyomtatót és a szkennert? Akkor valószínűleg nincs miért tovább olvasnia. Ha azonban bármelyik jelenséggel találkozott már az irodában, akkor nem árt megfontolni néhány jó tanácsot.

Zabálják az áramot

Egy irodában, ahol a számítógép a fő munkaeszköz, az áramfogyasztás nagy része a munkaállomások, szerverek, kiegészítők működésére megy el. Részben feleslegesen, hiszen sok az üresjárat és a haszontalanul elszivárgó áram.

Ha új gépeket szeretnénk beszerezni, legyen szempont az energiafogyasztás is. Jó tudni, hogy a laptopok kevesebb energiát fogyasztanak, mint a PC-k. Míg egy takarékosnak tekinthető síkképernyős PC akár 100 wattot is fogyaszt működés közben, a laptopok megelégszenek 30 wattal. Érdemes tehát inkább laptopot vásárolni, amennyiben nincs szükség nagy teljesítményre, illetve sok speciális funkcióra.

Ha mégis a PC mellett döntünk, akkor először gondoljuk át, valójában mire akarjuk majd használni a gépet. A nagyobb teljesítmény természetesen nagyobb fogyasztással is jár! Az LCD és TFT monitorok akár 75 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos (CRT) képernyők!

Néhány klikk, 90 százalék megtakarítás

Használjuk számítógépünk energiatakarékos üzemmódját! Ez automatikusan, a beállított időtől függően standby üzemmódba helyezi a monitort, egyes rendszerelemeket pedig lekapcsol, ha épp nem használjuk a gépet. Készülékünk így, típustól függően, akár 90 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mintha csupán képernyővédőt használnánk.

Szivárgó áram? Egy mozdulattal megszüntethető!
Ha huzamosabb ideig távol vagyunk a számítógéptől, kapcsoljuk ki a gépet és a monitort is! Ha használaton kívül áramtalanítjuk a számítógépet, azzal évente több ezer forintot is spórolhatunk. Minél több gép van az irodában, annál inkább érdemes erre odafigyelni.

Nyomtató, szkenner stb. vásárlásakor is nézzünk utána, hogy mennyit fogyasztanak standby üzemmódban! Sok gépet ráadásul csak alkalmanként használunk az irodában, mégis folyamatos készenléti üzemmódban vannak. Legjobb, ha a ritkán használt eszközöket csak akkor kapcsoljuk be, amikor használjuk, hosszabb szünetekben, illetve éjszaka áramtalanítsunk!

Érdemes alaposan körbenézni még az irodában, vajon hol szivároghat feleslegesen az áram! Tippjeink: TV, DVD, videó, hifi, digitális órával ellátott rádió, mikrohullámú sütő, kávéfőző, üzenetrögzítő, és minden, ami távirányítóval működik. Az a legegyszerűbb, ha beszerzünk néhány kapcsolóval ellátott elosztót, hosszabbítót, így egy mozdulattal leválaszthatjuk a hálózatról azokat a készülékeket, amit éppen nem használunk!

További spórolási lehetőségekről itt olvashat, ha pedig más szempontok is érdeklik, ide érdemes látogatni.