Indulnak a zöld taxik Budapesten

Vágólapra másolva!
Kétszáz környezetbarát autó üzemeltetésével kezdi meg működését a Green City Zrt.a fővárosban, néhány éven belül 10-15 százalékos piaci részesedés elérését tűzték ki célul.
Vágólapra másolva!

Környezetbarát taxik üzemeltetésére Green City Zrt. néven projekttársaságot alapított egy angol-magyar befektetői csoport; a Green Taxik január elsejétől közlekednek Budapest utcáin. Simon Géza, a Green City Future Zrt. elnöke elmondta: mintegy 200, kizárólag Euro 5 környezetvédelmi besorolású járművekkel kezdik meg a tevékenységet. Ebből 120 saját jármű lesz, amelyet a Porsche Hungaria (PH) kínálatából szereznek be a PH pénzügyi csoport finanszírozásával. A flottához csatlakozik a Zóna Taxi mintegy 80, a környezetvédelmi feltételeknek megfelelő járműve is. A tervek szerint együttműködnek más társaságokkal is, amelyek hajlandók Green Taxi név alatt fuvarozni.

A flottát mintegy 500 tagúra fejlesztik fel néhány éven belül, 10-15 százalékos piaci részesedésre számítva. A későbbiekben is törekszenek a legkevesebb káros anyagot kibocsátó járművek használatára; a tervek szerint elektromos autókat is fognak alkalmazni. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Budapest levegőjének fő szennyezője jelenleg a gépkocsi-közlekedés, amely a káros anyagok 70 százalékát juttatja a levegőbe. Ebben jelentős része van a járművek 0,5 százalékát kitevő taxiknak is, amelyek ugyanakkor 10-15-ször annyit futnak, mint egy átlagos városi autó. Budapesten jelenleg mintegy 5.500 taxi jár.

A Levegő Munkacsoport képviselője a sajtótájékoztatón jelezte: Budapest levegője javítása érdekében kezdeményezik a kormánynál, hogy 2012-től csak olyan taxitársaság működhessen Budapesten, amely Euro 5 besorolású járműveket használ. A Green City Taxi ötmillió forint jegyzett tőkével jött létre, a projekttársaság mögött Tarnóy Péter magyar származású brit üzletember vezette befektetői csoport áll.