Művészeti aukción szerzett pénzt egy bajba jutott ír bank

Vágólapra másolva!
A bajba jutott Írország egyik bankja 144 művészeti alkotást bocsátott aukcióra, s mintegy másfél millió euró bevételt szerzett általuk.
Vágólapra másolva!

Mintegy másfél millió euró (416,3 millió forint) értékben adott túl művészeti gyűjteményének értékes ír darabjain a Bank of Ireland.

Az Adam's aukciósház szervezésében szerda este tartott árverésen 144 műalkotás került kalapács alá, a dublini Shelbourne szálloda báltermébe több mint ötszáz érdeklődő zsúfolódott be - alig pár órával azután, hogy az ír kormány az ország történetének legkeményebb költségvetési lefaragásairól szóló bejelentést tett.

A hírek szerint azonban sokan visszataszítónak találják, hogy az Írországot gazdasági szakadékba vezető pénzintézetek nemzetközi hitel révén milliárdokat kapnak, mégis magánszemélyek pénzére ácsingóznak. "A bankok mindent rosszul csináltak az utóbbi 12 évben, miért kellene most segíteni rajtuk?" - vetette fel a szálloda előtt tüntetők egyike.

Írország vasárnap pénzügyi segítséget kért az Európai Uniótól, mivel a magas államháztartási hiány mellé a banki ügyletekre adott állami garanciát nem bírta el költségvetés. A segítségkérés utáni nap felbomlott az ír kormánykoalíció, bár előrehozott választást csak jövőre, a költségvetés elfogadása után tartanak. A 80-90 milliárd eurós hitelcsomagból Írország három bankot is államosítana.