Kétszáz embert bocsát el a Vértesi Erőmű

Vágólapra másolva!
A súlyos pénzügyi gondok miatt augusztusban csődeljárás alá kerülő oroszlányi Vértesi Erőmű újabb, 200 fős elbocsátást jelentett be.
Vágólapra másolva!

A Vértesi Erőmű 200 fős, csoportos létszám-leépítési szándékot jelentett be a munkaügyi központnál. A leépítés ütemezéséről és a végleges adatokról a december közepére kitűzött közgyűlés után lesz tájékoztatás - közölte a csődeljárás alatt álló társaság pénteken. A hitelezőkel való megállapodás alapját is képező terv szerint a céggel egy gazdasági egységben működő Márkushegyi Bányaüzem termelését 40 százalékkal csökkenteni kell, mert az erőműnek jelenleg nincs szüksége több szénre.

A cég augusztusban jelentette be, hogy a munkavállalók javadalmazása, a térség távhőellátása és az államilag garantált hitelek visszafizetése miatt a társaság közgyűlése csődvédelmet kért a Vértesi Erőmű Zrt. ellen. A lépést a korábbi villamosenergia-szállítási megállapodásokból származó károkkal indokolta a közgyűlés.

Májusban eldőlt az erőmű sorsa

A Vértesi Erőmű többségi tulajdonosa, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) igazgatósága májusban döntött arról, december 31-én megszűnik a termelés Magyarország utolsó szénbányájában, három éven belül pedig az erőmű is leáll, és megkezdik az évek óta súlyosan veszteséges Vértesi Erőmű Zrt. végelszámolását. Az MVM emellett tavaly 12 milliárd forint tulajdonosi hitelt is adott a Vértesi Erőműnek, a Bajnai-kormány pedig idén februárban egy 1,9 milliárd forintos rendkívüli támogatással mentette meg a céget a felszámolástól (erről itt olvashat részletesen), illetve jelentős ingyenes szén-dioxid-kvótákat is kapott az erőmű. A céget annak ellenére sem sikerült egyensúlyba hozni, hogy tavaly jelentős leépítéseket hajtottak végre: a 2100 fős létszám 1550 főre csökkent, több tevékenységet kiszerveztek a cégből.

A társaság egyébként a veszteségek csökkentése érdekében korábban megvált 240 szerződéses erdélyi bányásztól, 2009-ben pedig 450 saját dolgozót bocsátott el. Közülük 257 embert érintett a csoportos létszámleépítés, ők közel másfél éves átlagkeresetüknek megfelelő végkielégítéssel távozhattak, ennek költsége 1,6 milliárd forint volt.