Selmeczi: Adózniuk kell a magánnyugdíjpénztárból átlépőknek

Selmeczi Gabriella a nyugdíjakról
Vágólapra másolva!
Aki átlép a magán-nyugdíjpénztári rendszerből az államiba, reálhozama után 16 százalékos adót kell fizetnie - jelentette be Selmeczi Gabriella. A kormány nyugdíjvédelmi megbízottja szerint ennek szükségességére jogászok hívták fel a figyelmüket.
Vágólapra másolva!

"Adózniuk kell az állami nyugdíjrendszerbe visszalépőknek a magán-nyugdíjpénztári reálhozam után" - mondta szombaton Selmeczi Gabriella a Hír Tv-nek. A kormány nyugdíjvédelmi megbízottja azt mondta, hogy a kabinet "eltökélt szándéka volt", hogy a reálhozamot adó- és járulékfizetési kötelezettség nélkül lehessen felvenni, egy összegben.

"A jogászok azonban felhívták a figyelmet arra, hogy ez nem lehetséges, illetve igazságtalan lenne, ezért a többi tőkejövedelemhez hasonlóan fog adózni, vagyis a 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó alá fog esni a reálhozam" - közölte Selmeczi Gabriella.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken terjesztette az Országgyűlés elé a vonatkozó jogszabálytervezetet, amely a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról címet viseli (erről szóló cikkünket itt találja). A törvényjavaslat szerint az állami rendszerbe átlépők kedvezményt kaphatnak a magán-nyugdíjpénztári tagdíjbefizetéseken elért reálhozam utáni adóból. A kedvezmény mértéke az átutalt tagi kifizetés 20 százaléka, legfeljebb 300 ezer forint. A parlament hétfőn kezdi a törvényjavaslat általános vitáját.

Matolcsy szerdán közölte, hogy a kormány elfogadta az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés szabályairól szóló javaslatot (a szerdai bejelentésről itt olvashat részletesen). Akkor még nem volt egyértelmű, hogy ezt milyen jogi megoldással érné el a kormány, ezt pontosította csütörtökön Selmeczi Gabriella nyugdíjbiztos, aki közölte, hogy nyugdíjadó lesz a munkáltatói járulékból (az átnevezés jelentőségéről szóló cikkünket itt találja).

A nyugdíjtervek szerint aki a magánpénztári rendszerben marad, az a 24 százalékos munkaadói befizetés után nem lesz jogosult az állami nyugdíjra, vagyis nyugdíjbefizetéseinek 70 százalékát elveszíti, és kiesik az állami szolidaritás rendszeréből.

A magánnyugdíjpénztárakról szóló cikkeinket ezen a linken találja meg.