Tüntetés Dublinban a megszorítások ellen

Vágólapra másolva!
Tízezrek tüntettek szombaton a súlyos költségvetési és adósságválsággal küszködő Írország fővárosában a kormány tervezett megszorító intézkedései ellen.
Vágólapra másolva!

Dublin központjában becslések szerint 50 ezren gyűltek össze szombat délután az ír szakszervezetek felhívására. Az ír kormány az elmúlt hétvégén jelentette be, hogy Írország nemzetközi pénzügyi segítséget kért az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptó.

A segélyprogram összetételéről és méretéről még folynak a tárgyalások, de elemzői előrejelzések szerint 85-90 milliárd eurós csomagra lehet számítani. Ennek fejében az ír kormány már jelezte, hogy a következő években komoly megszorításokat kell végrehajtani az összeomlás szélére került közfinanszírozás megmentése végett.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a segítő kézért mit kérnek cserébe a nemzetközi szervezetek, de Dublin már sietve kijelentette: az ország függetlenségéhez ragaszkodnak. A kormány ezzel együtt kedden bejelentette azt a 15 milliárd eurós megszorító csomagot, amiből 5 milliárdot az adóemelés, 10 milliárdot pedig az állami kiadások csökkentése tesz majd ki.

Az előrejelzések szerint az óránkénti 8,65 eurós minimálbért valószínűleg csökkenteni fogják, mert az az utóbbi években az inflációt meghaladó mértékben emelkedett. A szociális kiadásokat is csökkenthetik, amit az egyik fő szakszervezeti vezető, Jack O'Connor úgy kommentált, hogy egy "még brutálisabban, még inkább a piac farkastörvényei által vezérelt kapitalizmus jön létre, amelyben a gazdagok tékozlását csak a szegények keresztre feszítésével tehetik jóvá".

Jim Rogers, Soros György egykori befektetőtársa szerint nem is kellene megmenteni Írországot. A guru úgy véli, hogy a hibázó hitelező bankoknak kellene leírniuk a veszteségeket, nem pedig az adófizetőkkel megfizettetni a hitelezési hibák árát.