"Esélyt kell adni a kormánynak" - interjú a magyarországi Siemens új vezetőjével

Dale André Martin, a Siemens Zrt. vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Középtávon kiszámítható piaci és a gazdasági környezetre van szükség, de esélyt kell adni a kormánynak arra, hogy bemutassa a strukturális reformokkal kapcsolatos elképzeléseit - mondta az [origo]-nak adott interjújában Dale A. Martin, a Siemens Zrt. májusban kinevezett elnök-vezérigazgatója, aki erősíteni kívánja a német cég magyar beszállítói kapcsolatait.
Vágólapra másolva!
Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Dale André Martin

Általában fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy három magyar nagyszülője volt, miközben az Egyesült Államokban született és amerikai-osztrák kettős állampolgár. Mit jelentenek a magyar gyökerek az életében, és kihathat-e ez az itteni tevékenységére, miközben azt mondják, hogy az üzletben nem lehetnek érzelmi megfontolások?
- Négyéves koromban egyszer egy bécsi vendéglőben élénken diskuráltam a nagymamámmal, már akkor több nyelven beszéltem. Odajött hozzánk egy vendég és azt kérdezte: Te meg miféle szerzet vagy? Erre én kihúztam magam és azt mondtam: "Ich bin ein Ungar" vagyis, hogy én magyar vagyok. Ami még erősíti bennem az országhoz tartozást, az, hogy a feleségem is magyar és mindkét fiam Budapesten született. Bízom benne, hogy 19 éves vállalati múltam a Siemensnél, erős kapcsolataim a német és osztrák kollégáimmal, hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyarországi Siemens fejlődjön és munkatársaink számára a jövőben is megbízható és kiszámítható vállalat legyünk.

Egy korábbi tájékoztatóján elhangzott, hogy a Siemens tervei között szerepel a magyar beszállítói kör bővítése. Mi áll ennek a törekvésnek a hátterében?
- Több összetevője is van a magyarázatnak. Az első igen lényeges tényező, hogy a Siemens egy kisebb megszakítással ugyan, de 120 éve jelen van Magyarországon, és túlzás nélkül állítható, hogy meghatározó iparági szereplő lett. 1887-ben a Siemens építette meg az első budapesti villamos vonalat, és a kontinens első földalatti vasútjához is a Siemens szállította a kocsikat 1896-ban, egy évvel megelőzve a berlini földalatti megnyitását. A második világháborút követő szünet után 1974-ben a Siemens alapította az első vegyesvállalatot Magyarországon.

A felsoroltak következménye, hogy igen jelentős gyártóbázisokat hozott létre vagy vett át a cég, korábban ilyen volt a Magyar Kábel Művek vagy a Telefongyár, most pedig az Erőműtechnika és a Transzformátorgyártó. Az utóbbi dinamikus fejlődését jól példázzák a következő számok: míg 1996-ban 800 transzformátort gyártottunk, a nagyobb beruházásoknak köszönhetően éves termelési kapacitásunk a közeljövőben csaknem eléri a 20 ezres darabszámot, ami nagyon jelentős: huszonötszörös kapacitásnövekedést jelent. Erre a gyártóbázisra stabil beszállítói kört lehet építeni.

A magyar Siemensnél a 2010. szeptember 30-i adatok szerint egészen pontosan 1857-en dolgoznak. Áttételesen, a beszállítói körrel együtt mekkora lehet ez a szám?
- Pontos számot nehéz mondani, de az biztos, hogy a Siemens projektjei több mint 20 ezer főnek biztosítanak megélhetést. Az is beszédes adat, hogy 3 ezer beszállítói partnercéggel állunk kapcsolatban, és a magyar beszállítók, - a kis- és középvállalatok - az elmúlt gazdasági évben 138 millió euró, tehát nagyjából 40 milliárd forint értékben szállítottak a Siemensnek.

A beszállítói kör növelésénél mindig az a probléma, hogy az ellentétes az anyaország vállalkozásainak érdekével. Ezt az ellentmondást hogyan tudják kezelni?
- Ha egy vállalkozás, legyen szó például egy autógyárról, úgy dönt, hogy külföldön épít üzemet, ami a hazai gyár bezárásával jár együtt, az igen fájdalmas, ami ellen az érdekképviseletek is keményen felléphetnek. Ha az új üzem beindítása nem jár a meglévő termelőegység bezárásával, mert kapacitásnövelést hajtanak végre, az egyértelműen pozitív. Ha tehát a helyi piacon növekszünk, akkor a beszállítói vállalkozások is fejlődnek, értéket teremtünk az országban, és hozzájárulunk a gazdasági növekedéshez. Az együttműködésben, a szinergiák kihasználásában rejlik az erő.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
"Ha a helyi piacon növekszünk, akkor a beszállítói vállalkozások is fejlődnek"

Két héttel ezelőtti sajtótájékoztatóján ön 70 százalékos hazai beszállítói arányról beszélt.
- A beszállítói arány termék- és szolgáltatás csoportonként változó, nem minden terméknél vagy szolgáltatásnál érhető el a 70 százalék, de vannak termékcsoportok, ahol igen. Arra törekszünk, hogy minden szektorunkban növelni tudjuk ezt az arányt. Ezért egy új programot dolgoztunk ki, amelyet jövő év márciusában indítunk el: szakmailag jól előkészített beszállítói napokat fogunk tartani. Azt megelőzően részletesen felmérjük az itthoni, valamint a nemzetközi Siemens vezetőivel, hogy milyen tényleges igények és lehetőségek vannak, amelyeket aztán bemutatunk a beszállítóknak.

Tapasztalataink átadásával támogatást tudunk nyújtani ahhoz is, hogy a hazai vállalkozások a minőségi elvárások területén versenyképesebbé váljanak. A partnereinket nem egy egyszerű informális találkozóra hívjuk, hanem az a célunk, hogy egy hasznos és hatékony szakmai fórumot teremtsünk meg. Szeretnénk, ha a találkozókat követően olyan egyetértő együttműködés alakulna ki, amely mindkét félnek hasznos és kézzel fogható eredményeket hoz.

Gyakran hivatkozik a kormány a kis- és középvállalkozások fontosságára, helyzetbe hozására. Mit gondol erről?
- Korábban találkoztam egy érdekesnek tűnő elképzeléssel, ami arról szólt, hogy ha egy kkv csak fejlesztéssel lenne képes beszállítóvá válni, a beruházáshoz ugyanakkor nincsenek megfelelő forrásai, akkor ehhez kaphatna állami támogatást. Ez járható útnak látszik, természetesen megfelelő garanciák és átláthatóság mellett.

Mire számít még a Siemens, gondolok itt nagyobb beruházásokra, fejlesztésekre?
- A közlekedési infrastruktúrában, iparban és az egészségügyben is számítunk nagyobb projektekre, fejlesztésekre, melyekben a Siemens is szeretne részt venni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Dale A. Martin: "Ich bin ein Ungar"

Mit gondol arról, hogy a magyar kormány kiemelt ágazatként kívánja kezelni az egészségipart, ahol a Siemensnek szintén nagy hagyományai vannak, gondolok a diagnosztikai berendezésekre?
- A Siemens mindig is meghatározó szereplő volt a diagnosztikai berendezések piacán. A kormány az egészségügy modernizációjánál számíthat a Siemensre, készek vagyunk a megfelelő innovációkat és eszközöket szállítani.

A Siemenst egyelőre nem érintik a kormány által kirótt válságadók, de számos itteni német érdekeltségű céget igen. Mit gondol az energetikai, távközlési, és kereskedelmi cégekre kivetett különadókról?
- Fontos, hogy középtávon kiszámítható legyen a piaci és a gazdasági környezet az országban. Ugyanakkor azt gondolom, hogy esélyt kell adni a kormánynak arra, hogy bemutassa a strukturális reformokkal kapcsolatos elképzeléseit, terveit.

Dale A. Martin

Dale A. Martin 53 éves közgazdász, aki május 20-tól tölti be a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját, a menedzser a szlovák Siemens gazdasági igazgatói székét cserélte az első számú magyar vezetői pozícióra. Martin 1991 óta dolgozik a nemzetközi iparvállalatnál gazdasági felső vezetőként, korábban Japánban is tevékenykedett a Siemens AG egyik cégénél. A magyar vállalatcsoport működése sem ismeretlen számára, hiszen a kilencvenes években már több vezető állást is betöltött Magyarországon.