Hálaadás hétvégéjén elkezdték a költekezést az USA-ban

Vágólapra másolva!
Hálaadás hétvégéjén 45 milliárd dollárt költöttek az amerikaiak; Dél-Afrikában terjeszkedne a Wal-Mart; a jövőben egy állandó stabilitási mechanizmus előzné meg az adósságválságokat az eurózónában - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az átlagos amerikai vásárló idén 6,4 százalékkal költött többet hálaadás hétvégéjén, mint tavaly ilyenkor - közölte az amerikai Országos Kereskedelmi Szövetség. A forgalom a szövetség adatai szerint elérte a 45 milliárd dollárt, sokan vásároltak ékszereket és játékokat. Hálaadás napja hagyományosan jó pontja az évnek a kereskedők szempontjából, sok cég ezen a napon válik nyereségessé - írja a Bloomberg.

A vásárlók, úgy tűnik, készen állnak arra, hogy többet költsenek az idei a karácsonyi szezonban. A szövetség becslése szerint 2,3 százalékkal 447,1 milliárd dollárra nő nyereségük az előző éves 0,4 százalékos növekedés, és a 2008-as 3,9 százalékos csökkenés után. A fogyasztói kiadások, melyek az amerikai gazdaság mintegy 70 százalékát adják, 2,8 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben.

A Wal-Mart, világ legnagyobb kiskereskedő hálózata hétfőn közölte, hogy 2,32 milliárd dollárért megvásárolná a a dél-afrikai Massmart Holding 51 százalékát. A Wall Street Journal tudósítása szerint ez lenne az első lépés ahhoz, hogy az amerikai cég belépjen az egyre növekvő dél-afrikai kiskereskedelmi piacra.

Megállapodtak az állandó stabilitási mechanizmusról

Németország és Franciaország vásárnap este megállapodásra jutott arról, hogy tudná a jövőben egy állandó stabilitási mechanizmus megelőzni az adósságválságokat az eurózónában, hogy ne csak kezelni tudják azokat - írja a Financial Times. A lap szerint az eurózóna miniszterei és az Európai Központi Bank is támogatja a tervet.

Az új rendszer szerint a jövőben a támogatáshoz a kérelmező országnak olyan kiigazítási és adósságrendezési programmal kell majd rendelkeznie, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF is elfogad.