Magához tért a forint, olcsóbb lett a svájci frank

valuta; svájci frank, chf, usd, eur, euró, dollár, illusztráció, valtaváltó, forintárfolyam, árfolyam, deviza, devizahitel
Vágólapra másolva!
Tovább gyengült a forint kedd délelőtt, a svájci frankért 219 forintot is elkértek a kereskedők, délután azonban magához tért a magyar pénz.
Vágólapra másolva!

Kedden este fél nyolckor egy euró 280,60 forintot, egy dollár 215,20 forintot, egy svájci frank pedig 214,60 forintot ért. A magyar pénz délelőtt jellemzpen gyengült, késő délután pedig erősödött a nemzetközi pénzekkel szemben. A forint irányváltását a Bloomberg hírügynökség szerint az okozta, hogy az Egyesült Államokban egy kedd délutáni bejelentés szerint a fogyasztói bizalmi mutató öt hónapja nem látott szintre emelkedett, ami optimista hangulatot okozott a pénzpiacokon.

A svájci frank árfolyama fél háromkor 218,30 forintnál járt a kora reggeli 216,30 forint után. Napközben 219 forinton is jegyezték a frankot. A dollárért 218 forintot kellett fizetni kora délután a kora reggeli 216,25 után, egy euróért pedig 283,60 forintot kellett fizetni, azaz nagyjából annyit, mint kora reggel.

Hétfőn este fél kilenc előtt néhány perccel 284,30 forintnál járt az euró jegyzése, szemben a magyar jegybank kamatemelése utáni 280 forintos szinttel. A svájci frankért este fél kilenc előtt 216,70, a dollárért 217,05 forintot kellett adni. A frankkal délelőtt még 210 forinton is kereskedtek, délután indult el a lejtőn a forint.

"A költségvetési bizonytalanság, a kormány és a Magyar Nemzeti Bank közti széthúzás, a kormány tervezte csökkenés helyett növekvő államháztartási deficitre szóló, hétfőn megjelent európai bizottsági előrejelzés, a Moody'stól várható adósosztályzat-rontás kilátása kedden is nyomni fogja a forintot, miközben a külső körülmények amúgy sem jók" - írta elemzők véleményét idézve kedd reggel a Dow Jones hírügynökség.

"A kamatdöntés szinte mindenkit meglepetésként ért, annak ellenére, hogy fundamentálisan védhető a monetáris tanács álláspontja. A döntés mellett közzétett előrejelzések - infláció 2011-ben 4 százalék, 2012-ben 3,3 százalék -, és Simor András kommentárja alapján akár több kamatemelés is jöhet a közeljövőben" - írják keddi elemzésükben a Raiffeisen bank szakértői.

A magyar jegybank váratlan hétfői kamatemelése után csak rövid ideig erősödött a forint, később a nemzetközi hangulat miatt veszített értékéből, este 284 forint felett mozgott az euró jegyzése. "Bár a magyar jegybank kamatemelése pozitív irányba húzta a forintot, de az erősödés nagyon rövid életű volt. Alapvetően a nemzetközi hangulat okozta a forint értékvesztését" - számolt be a hétfő délutáni devizapiaci fejleményekről Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője és hozzátette: a forinttal együtt ütik a zlotyt, a cseh koronát, ami azzal magyarázható, hogy az eurózóna perifériáján lévő országok (Írország, Portugália) adósságproblémái miatt a befektetők szabadulnak az eurótól, és dollárt vásárolnak.