Sok készpénz halmozódott fel az európai cégeknél, nagy fúziók várhatók

Vágólapra másolva!
Hatalmas készpénzállománnyal vágnak neki a következő évnek az európai vállalatok, ami azt sejteti, hogy 2011 a nagy vállalati fúziók és felvásárlások éve lehet. Idén az európai cégek lemaradtak amerikai versenytársaik mögött a kockázatvállalási hajlandóságot illetően.
Vágólapra másolva!

Szeptember végén 691 milliárd dollárnyi készpénze volt a Bloomberg által vizsgált 466 európai vállalatnak, 16 százalékkal több, mint 2007 végén, amikor kirobbant a gazdasági világválság.

Európa nagyvállalatai az idén nem igazán mentek bele nagy fúziókba, és szűk marokkal mérték az osztalékot is, tartván az európai adósságválságnak a gazdaságokat bénító tovagyűrűző hatásától.

A lap szerint a befektetők azonban szeretnének már több pénzt is látni, miután az idén alig lehetett valamit keresni a tőzsdén, az indexek az elmúlt évtized legkisebb növekményével zárhatják az évet. Ezért elemzők úgy látják, hogy 2011 a nagy fúziók, részvény-visszavásárlások és a nagy osztalékok éve lesz.

Az összeállítás szerint a Total, a Siemens és a Daimler azon 12 vállalat közé tartozik, amelyeknek készpénzvagyona egyenként meghaladja a 10 milliárd dollárt, míg 2007-ben még csak öt ilyen cégcsoport volt. A lista élén 30 milliárdos készpénzállománnyal a Nestlé áll, amely egyébként Európa legértékesebb vállalatának számít a maga 193 milliárd dolláros piaci tőkeértékével.

Az idén az európai vállalatok lemaradtak amerikai versenytársaik mögött a kockázatvállalási hajlandóságot illetően: Európában eddig 4374 akvizíciót jelentettek be, ebből 83 ügylet értéke volt legalább egymilliárd dollár. Ezzel szemben Amerikában 7078 fúzió van készülőben, ebből 135 egymilliárd dolláron felüli. Európában 427 milliárd, Amerikában 616 milliárd dollárt tesz ki az eddig bejelentett ügyletek összesített értéke.