Vita a nyugdíjpénzekről, zöld jelzést kaphatnak az offshore-vagyonok

Selmeczi Gabriella, Fidesz, parlament, országgyűlés
Vágólapra másolva!
Selmeczi Gabriella miniszterelnök megbízott eltűnt magán-nyugdípénztári pénzekről beszélt, brotány robbantot ki a Wikileaks, döntöttek a 2018-as és a 2022-es lebdarúgóvébék helyszínéről, két fideszes képviselő pedig hazairányítaná az offshore-pénzeket. Heti gazdasági összefoglaló Szalay-Berzeviczy Attilától, a Budapesti Értéktőzsde volt elnökétől.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI

1. Selmeczi Gabriella szerint súlyos milliárdok tűnhettek el a magán-nyugdíjpénztárakból

Selmeczi Gabriella, nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szerint felmerül az a gyanú, hogy 500 milliárd forint eltűnt a magán-nyugdíjpénztárakból, ezért meg kell vizsgálni: mekkora a magánpénztári vagyon. Megvan-e egyáltalán az a hozzávetőlegesen 3000 milliárd forintnyi megtakarítás, ahogy azt a Stabilitás Pénztárszövetség állítja.
Ez a bejelentés valószínűleg része annak a kormányzati kommunikációnak, amely az embereknek megpróbál valamiféle magyarázatot adni arra, miért is van szükség az eddig 12 éven át mindenki által elismert magán-nyugdíjpénztári rendszer hirtelen államosítására. Jó hírem van mindenkinek: a fizetésünkből havonta levont 8 százaléknyi járulék a legnagyobb biztonságban van. Az ugyanis a munkáltatótól az APEH-en keresztül jut el az adott magán-nyugdíjpénztárnál vezetett számlánkra, amit valójában a pénztár által megpályáztatott és megbízott kereskedelmi, vagyis letétkezelő bank vezet. Az átutalt járulékok értékében a nyugdíjpénztár által megpályáztatott és megbízott vagyonkezelő értékpapírokat vesz a tőzsdén. A megvásárolt befektetési alap, részvény vagy állampapír a vagyonkezelőtől azonnal a letétkezelő bankhoz kerül. A letétkezelő bank ellenőrzi, hogy a vagyonkezelő az értékpapír-vásárlás során betartotta-e a nyugdíjpénztár befektetési politikáját és a vonatkozó jogszabályokat. Amennyiben igen, úgy a beérkezett értékpapírt jóváírja a nyugdíjpénztár számláján és kifizeti a vagyonkezelőnek azok ellenértékét. Ha a letétkezelő bármi olyat észlel, ami szerinte szabályba ütköző vagy a nyugdíjpénztári tagoknak hátrányt jelenthet, akkor a bank visszatartja az ügylet elszámolását és értesíti a PSZÁF-ot. Ráadásul a letétkezelő bankok napi szinten kiszámolják a pénztári számlák nettó eszközértékét, amit azért vezettek be, hogy a tagok összehasonlíthassák napi szinten a 18 magán-nyugdíjpénztár teljesítményét.
Fontos megjegyezni, hogy az összeférhetetlenségi szabály miatt a letétkezelő bank és a nyugdíjpénztár nem tartozhat azonos tulajdonosi csoporthoz. Mindez azt jelenti, hogy a nyugdíjpénztári tagok megtakarításai a nyugdíjpénztár, letétkezelő bank és vagyonkezelő háromszögben a PSZÁF felügyelete alatt ma maradéktalanul megvannak. A legnagyobb biztonságban.