A leminősítés ellenére jól teljesített a magyar tőzsde

Vágólapra másolva!
A Moody's leminősítésének hatására negatív hangulat uralkodott a magyar tőzsdén, ám ezt a nap végére ledolgozta a piac. A BUX 0,69 százalékos csökkenéssel, 21.370 ponton zárt.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 149,40 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 21.370,03 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 16,8 milliárd forint volt. A vezető részvények, a stagnáló OTP kivételével gyengültek az előző záráshoz képest. A Mol 0,3 százalékot, a Magyar Telekom 1,47 százalékot, a Richter 1,95 százalékot, az Egis 1,86 százalékot veszített értékéből.

A piacot a Moody's délelőtti bejelentése mozgatta. A hitelminősítő egyszerre két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára minősítette vissza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait az ország költségvetési helyzetének hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatos "növekvő aggodalmakra" hivatkozva.

Vaszkó Szabolcs, az Erste Bank üzletkötője szerint a bejelentést követően volt ugyan negatív hatása a hírnek, de csak "mérsékelt izgalmakat váltott ki a befektetőkből". Úgy vélte, keddre lecsillapodhatnak a kedélyek, és bár várhatóan akkor is alulteljesítő lesz a magyar piac, ez hozhat egy szerényebb emelkedést is. Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője úgy látta, hogy a magyar piacon enyhülhet a hazai belpolitikai hírek okozta nyomás, a piac a külföldi piacok optimista hangulatához fog igazodni.