Estére javított a leminősítés után gyengülő forint

valuta; svájci frank, chf, usd, eur, euró, dollár, illusztráció, valtaváltó, forintárfolyam, árfolyam, deviza, devizahitel, napisvájc
Vágólapra másolva!
Kora reggel még erősödött, a Moody's leminősítésének hírére azonban gyengülni kezdett a forint az összes kulcsdevizához képest. Este azonban javított helyzetén a magyar fizetőeszköz.
Vágólapra másolva!

Este nyolc óra előtt az euróért 279,40 forintot kértek a devizapiacon, szemben a délutáni 280, illetve a reggeli 276,65 forinttal, vagyis a Moody's leminősítése után jelentősen gyengülő forint estére javított helyzetén. (A hitelminősítő lépéséről bővebben itt olvashat).

A dollár 209,70 forintra drágult a kora reggeli 207,20 forintos árfolyamról. A svájci frankért este 213,60 forintot kellett fizetni a reggeli 212,35 forinthoz képest. (Péntek este nyolc órakor 277,25 forintba került egy euró. A svájci frank jegyzése ekkor 211,70, a dolláré 207,10 forint volt.)

Commerzbank: Rossz irányba halad a szekér

"Az egykori éltanuló Magyarország a három legnagyobb hitelminősítő közül kettőnél immár a befektetési kategória szélén álldogál, de nem ez az igazi probléma, hanem az, hogy negatív kilátással várjuk a folytatást az S&P és a Moody's esetében is" - kommentálták a Moody's lépését a Commerzbank elemzői. A leminősítést a strukturális átalakítások elmaradásával, a hosszabb távon a költségvetési egyensúly várható romlásával indokló Moody's ugyanakkor jelezte, hogy kész a kilátásokat stabilra javítani, vagy esetleg emelni a besoroláson, amennyiben az ország pénzügyi helyzetét fenntarthatóan, hosszú távon sikerül stabilizálni.

"A negatív kilátás sajnos azonban azt mutatja, nem ebbe az irányba halad jelenleg a szekér, így a költségvetés tartós eredményű konszolidációjának elmaradásával további leminősítést is elképzelhetőnek tart a Moody's" - tették hozá a Commerzbank elemzői.

A bóvlikategóriából nehéz visszajönni

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője az [origo]-nak elmondta: bár a leminősítés után nagyot ugrott az euró, nem volt túlzottan nagy forgalom, tehát nem kezdtek el tömegesen szabadulni a forinttól. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy a befektetők számítottak a Moody's lépésére, másfelől pedig a piaci szereplők inkább a forint gyengülésére vannak berendezkedve" - fogalmazott Kolba.

Az ING szakembere szerint a mostani magyar osztályzatok már veszélyesek, ha ugyanis a minősítők bóvlikategóriába küldik Magyarországot, onnan nagyon nehéz lesz visszajönni. "A legnagyobb probléma a bóvlikategóriával, hogy számos olyan külföldi befektetés alap van, amelyiknél a befektetési politika tiltja, a bóvli osztályzatú ezsközök megvásárlását, ezért eladási hullám söpörhet végig a magyar piacon" - fogalmazott Kolba, aki szerint emiatt is szükség van arra, hogy a kormány mielőbb megnyugtassa a befektetőket a költségvetés kiadásokat hosszú távon csökkentő reformok megkezdésével.