Napi Gazdaság: Inflációkövető kötvényt kínál az állam

2010.12.06. 6:43

A Prémium fantázianevű állampapír kamata az első évben az októberi 4,2 százalékos inflációval azonos, amit 3 százalékos prémiummal növelnek - írja a Napi Gazdaság.

Racionális megoldás az inflációs kockázatok növekedésekor a hosszú távú megtakarítások egy részét inflációkövető állampapírba fektetni, ekkor ugyanis a megtakarítás védve van a pénzromlás ellen. Ezek a papírok ráadásul többet fizetnek, mint az infláció, és tartós befektetési számlára helyezve az adókat is meg lehet velük spórolni.

A Prémium fantázianévre hallgató papírok névértéke ezer forint, a legtöbb egyéb állampapírnál alacsonyabb. Kamatot évente egyszer fizetnek, melynél egy meghatározott hónap inflációs rátájához hozzáadnak egy kamatprémiumot. Az új kötvény az októberi inflációs rátát növeli meg három százalékpont felárral, ezért az első év kamata 7,2 százalék lesz.

A Napi Gazdaság szerint lehet, hogy van a piacon ennél jobb akciós kamat, de nem sokkal, és az nem nyújt védelmet öt évig az infláció ellen. Az állampapír december 8-tól lesz kapható, és 2015. december 8-án jár le.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK