Utolsó előtti Matolcsy az FT pénzügyminiszter-listáján

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
Vágólapra másolva!
A politikai szempont húzta le Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert a Financial Times európai pénzügyminisztereket értékelő szakértő zsűrije előtt, aki az utolsó előtti helyen végzett ír kollegája előtt. Az élen a német pénzügyminiszter áll.
Vágólapra másolva!

A Financial Times ismét összeállította az Európai Unió pénzügyminisztereinek rangsorát. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter holtversenyben az utolsó előtti, 17. helyet szerezte meg a spanyol pénzügyminiszterrel, Elena Salgadóval együtt.

Magyarország nem csúszott hátrébb a rangsorban, ugyanis tavaly is a 17. helyre rangsorolta az akkori pénzügyminisztert, Oszkó Pétert a Financial Times Európa pénzügyminisztereinek 19 fős mezőnyében, főként hitelességi problémák miatt. 2008-ban Veres János a 16. lett, akinek teljesítményét úgy értékelte a lap, hogy "a válság közepette jó besorolást kapott".

Matolcsy György idén a politikai szempont alapján szerepelt rosszul, miután ebben a tekintetben az utolsó helyen végzett. A gazdasági szempont alapján 13., a hitelesség szempontjából pedig a 15. pozíciót érte el.

A brit gazdasági napilap a lista összeállításakor ugyanis három szempontot mérlegel: a gazdasági teljesítményt (egyebek mellett a munkanélküliség szintjét és a hiány mértékét nézik), a politikai teljesítményt (hét vezető közgazdász véleménye alapján) és hitelességi szempontokat.

Nagyot ugrottak a görögök

Idén az élen teljes átrendeződés történt. Az első helyet a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schauble szerezte meg. A lap szerint Németország erőteljes gazdasági fejlődése 2010 meglepetése. Szintén meglepetés, hogy a görög pénzügyminiszter, George Papakonsztantinou idén tíz helyet javítva a nyolcadik lett. A politikai megítélése például a 19 miniszter között a legjobb lett.

Idén a második a lengyel pénzügyminiszter, Jacek Rostowski lett, akit az ország jó gazdasági teljesítménye röpített a dobogós pozícióba. Harmadik a francia Christine Lagarde, aki a tavalyi első helyét adta fel a dobogó harmadik fokáért. Az utolsó helyre az ír pénzügyminiszter, Brian Lenihan került.