Coface: Nem védi a kisebb hitelezőket a csődtörvény

Vágólapra másolva!
Új csődtörvényt alkotna a Coface hitelbiztosító, mert szerinte a jelenlegi szabályok nem védik kellőképpen a kisebb hitelezőket. Keményebben lépnének fel azokkal szemben is, akik csődbe visznek egy céget.
Vágólapra másolva!

A Coface hitelbiztosító szerint a jelenleg hatályos csődtörvény nem tudja kezelni a meglévő problémákat, ezért teljesen új csődtörvény megalkotását javasolják - derül ki a cég közleményéből. 2010. november végéig már megközelíti a háromszázat azoknak a cégeknek a száma, amelyek csődvédelemért folyamodtak - a válságot megelőző években ez a szám még húsz körül volt, és tavalyi év, hasonló időszakában is még csak száz.

A hitelbiztosító szerint gondot jelenthet az, hogy akár sikerül elfogadni a reorganizációs tervet, akár nem, a kisebb hitelezők - köztük a beszállítók - mindenképpen bajba kerülhetnek. Ugyanis a csődvédelem során elsőként a bankok és az adóhatóság jut pénzhez, és csak utánuk jönnek a sorban az egyéb hitelezők.

Ráadásul a jelenlegi szabályok nem védik kellőképpen a kisebb hitelezőket, ugyanis a nagyoknak nem áll feltétlenül érdekükben elfogadni a reorganizációs tervet, hiszen ők - ha rendelkeznek megfelelő fedezettel - mindenképpen megkapják a pénzüket, és nem kockáztatják a kisebbek érdekében, hogy esetleg rosszabbul járjanak annak fejében, hogy mások is pénzt lássanak valamikor.

A Coface szerint a legfontosabb feladta az lenne az új csődtörvénynek, hogy szorosabb együttműködést kényszerítsen ki a jog eszközével az adós és a hitelezője között. Ma a hitelező ugyanis csak az éves mérlegből tud tájékozódni a partner cég helyzetéről, ami nem ad megfelelő védelmet.

Javaslatuk szerint nagyobb szigorral kellene fellépni azokkal szemben, akik csődbe visznek egy céget. Nyugat-Európában ez akár bűncselekménynek is számít.